• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

У Бежанији је 01.априла 2023. године свечано обележено отварање новоизграђене магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин. Нова магистрала директно повезује кружни ток код споменика у Бежанији са петљом "Сурчин-југ" и њоме се остварује најкраћа и најдиректнија веза Бежаније и целог Новог Београда са ауто-путем А2 "Милош Велики".

010402023 kruzni tok 1baner1  

Том приликом наше удружење приредило је свечани скуп на кружном току код споменика, где се окупио велики број наших истакнутих чланова, породица домаћина бежанијске славе, пријатеља удружења, пратилаца и поштовалаца наших активности. Изузетно лоше временске прилике и киша која је падала цео дан нису покварили весело расположење окупљених и радост због завршетка једног од највећих инфраструктрурних објеката на нашем локалитету. Вредне руке бежанијских домаћица су се и овога пута показале дорасле важности овог свечаног повода, те су и окупљени грађани могли да пробају разноврсно и с љубављу припремљено домаће послужење. 

 010402023 kt2   01042023 kt3    01042023 posl

За најистрајније, дружење уз комшијске разговоре и топло освежење, настављено је у кући Максимових тог поподнева.

 01042023 maks1   01042023 maks2   01042023 maks3

 

Наша јавност је већ упозната са бројним имовинско-правним проблемима у Бежанији, нарочито оним који настају у поступцима експропријације бежанијске земље, док и сами Бежанинци имају горко, лично и историјско искуство неправедних и спорних екпропријација у деценијама које су иза нас. 

Авет неправде је сада поново пробуђен у најновијем процесу изградње магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин, која треба да буде главна саобраћајна веза града са ауто-путем "Милош Велики".

Овога пута, на удару су се нашле наше комшије из Виноградске улице, чије куће и имања су на траси овог пута. У току су бројни управни и судски поступци ради утврђивања правичне накнаде за имовину која треба да се експроприше и руши ради изградње овог магистралног пута. Сликовит и најтужнији пример, је случај Љиљане Лекић из Виноградске 37, која је суочена са опасношћу да остане своје имовине, с обзиром да јој сваког тренутка прети исељење из њене куће. Накнада за експропријацију њене имовине је толико ниска да она с тим новцем  не може себи да обезбеди други кров над главом. Погледајте снимак њеног обраћања, емитован на телевизији К1, у недељу, 22.01. у 9:15 часова. У прилогу је гостовала и председница нашег удрuжења Волга Илић:

 

 

 

Госпођа Лекић се већ обраћала апелима јавности и на телевизији Нова С, у прилогу емитованом 18.01. у 6:50 часова. Наше удружење помно и солидарно прати овај, и све спорне поступке у овом процесу, и нећемо мировати, нити седети скршених руку док се наши први суседи избацују на улицу. Снажно поздрављамо развој наше општине и града, као и изградњу пута који су многи чекали, али још жустирије тражимо правду и правично решење за све оне наше суграђане који су приморани да зарад општег јавног интереса уступе своју дедовину и напусте дом у којем су се родиле и живеле генерације.

Речима телевизијске репортерке - нека се свако запита колико заправо вреди његова дедовина.

 

У нашој галерији "Милован Видак" у суботу, 10. децембра, отворена је изложба под називом "Све у овом сну је већ записано". Излажу ликовне уметнице Марија Симић Маравиља и Марија Младеновић. Изложбу је својим надахнутим излагањем отворио Пра Милан Младеновић (др Милан Младеновић), након чега је бројна уметничка публика уживала у делима ауторки и пратећем музикком програму којим су ово уметничко вече улепшали Гордана Солевић Суботић, песникиња, Милутин Обрадовић, музичар, и Марија Младеновић, коауторка изложбе и пијанисткиња.

 Кликом на појединачне слике можете добити већи приказ.

msm1  msm2  msm3  msm4  msm5  msm6   

У среду, 16. новембра 2022, присуствовали смо инциденту и целодневним немилим сценама у Бежанији, када је у улици Тошин Бунар, насилним путем, и уз асистенцију бројних полицијских снага, извршена пресуда којом је бежанијска породица Малешевић (Инђијини) остала без свог земљишта, а чији је дугогодишњи закупац била породица Мацура. Том приликом је дошло до насилног упада и у аутосервис Мацуриних, узмениравања, и привођења чланова њихове породице. 

Наше удружењење скреће пажњу јавности да овакво поступање не предстваља изолован пример безакоња, те да има основа за сумњу да се ради о једном од познатих противправних образаца, којим се покушава извршити "легална" узурпација вредне бежанијске земље, а о чему смо већ раније писали, када је у питању било приватно пољопривредно земљиште оглашено у закуп путем лицитације. Стога наглашавамо да се најоштрије противимо оваквом поступању.

Као грађани којима је добро познат горак укус вишедеценијских неправди у експроријацији и узурпацији бежанијске земље, на којој је изграђен данашњи Нови Београд, напомињемо да ћемо и надаље будно пратити овај, и друге случајеве, где се опште добро једне локалне заједнице, правна и имовинска сигурност њених чланова, грубо повређују зарад партикуларних интереса сумњивих појединаца, који отимају дедовине и баштине вредних Бежанинаца, а све под плаштом спровођења правде и законитости.

 На наредним линковима доносимо вам немонитране аматерске снимке са лица места:

 https://youtu.be/Gl3QXjM-ux8

https://youtu.be/hBC7WeBWugc

https://youtu.be/A_8hFeuSx9U

https://youtube.com/shorts/y1XLxIM3pHY?feature=share

https://youtu.be/MUlhSscK7LE

https://youtu.be/iCvE-5ROi8I

https://youtu.be/pDsK9aPj1Vo

 

 

Обратили смо се господину Бојану Бовану, новом председнику наше општине Нови Београд, како бисмо одржали заједнички састанак и размотрили актуелна питања и проблеме које тиште грађане Бежаније. Копију нашег дописа можете видети у наставку (клик на слику ради већег приказа):

  page 0001

Имали смо велику част да у понедељак, 24. октобра у просторијама нашег удружења угостимо господина Живадина Јовановића, председника Београдског форума за свет равноправних, некадашњег министра за иностране послове СР Југославије у савезној Влади Момира Булатовића (1998-2000), и прекаљеног дипломату СФРЈ и СРЈ.

Screenshot 20221025 000151 Gallery

Господин Јовановић одржао је трибину под називом "1244 - КЉУЧ МИРА У ЕВРОПИ" и представио своју књигу истог наслова. Kњига на 890 страна доноси збирку чланака, интервјуа и јавних иступања аутора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године.

На трибини, која је побудила живо интересовање присутних, и интерактивну дискусију, говорило се о неминовности решења за Kосово и Метохију које је засновано на поштовању принципа Повеље УН, Завршног документа ОЕБС-а, Резолуције СБ УН 1244 и Устава Србије.

Нарочито је истакнута реактуелизација Резолуције СБ УН 1244 у контексту нових оружаних сукоба у Европи, и свакодневних претњи новим глобалним конфликтима, те њен шири значај као репера за решење сличних проблема у међународној политици. Принципи међународног права и поштовања територијалног интегритета суверених земаља, а и улога самих Уједињених нација, данас се враћају на велика врата светске дипломатије, као једина реална, праведна и законита платформа за преговарање и решавање питања од којих зависи МИР У СВЕТУ, а посебно данас, У ЕВРОПИ.

20221024 174647

Такође, у закључку трибине, као и потоњем неформалном дружењу уз послужење вредних Бежанинки, могло се чути и доста занимљивих, и јавности мање познатих чињеница и околности из периода који је претходио доношењу Резолуције 1244 СБ УН, али и поучних порука о значају детанта у кризним ситуацијама, улози политике у руковођењу дипломатијом и динамици међународних односа.

У петак, 21. октобра обележили смо 78. годишњицу ослобођења Бежаније у Другом светском рату. Окупили смо се на страшном стратишту у Белановића Рупи поред Старог бежанијског гробља, и одали пошту хиљадама незаборављених жртава нацистичког и усташког злочина који овде почивају. Јер ми памтимо.

Молебан за упокојене служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Ђорђа. Окупљенима су се обратили Волга Илић, председница удружења "Стара Бежанија", и Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Новог Београда.

Ове године обележавању овог важног датума у историји нашег места по први пут су присуствовали и ђаци основне школе "Драган Лукић" на Бежанијској Коси, предвођени Ољом Ћоровић, директорком школе. 

23102022    23102022 2

 

 

 

НАКОН ВЕЛИКОГ ОДЗИВА ГРАЂАНА ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА И У ПОСЛЕДЊИМ САТИМА ПОТПИСИВАЊА ПЕТИЦИЈЕ, ОДЛУЧЕНО ЈЕ ДА СЕ ПЕТИЦИЈА ПРОДУЖИ. ПОТПИСИ ЋЕ СЕ ПРИКУПЉАТИ ЈОШ ДАНАС И СУТРА (ПОНЕДЕЉАК, 17.10 И УТОРАК, 18.10) ОД 16:00 ДО 18:30 ЧАСОВА. 

ПОЗИВАМО СВЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ ИЗ БИЛО КОГ РАЗЛОГА НИСУ СТИГЛИ ДА ПОТПИШУ ПЕТИЦИЈУ У РЕДОВНОМ ТЕРМИНУ, ИЛИ ТЕК САДА САЗНАЈУ ЗА ПЕТИЦИЈУ, ДА ДАЈУ СВОЈ ПОТПИС ЗА ОДБРАНУ БЕЖАНИЈЕ!

Позивамо сву заинтересовану јавност да својим потписима подржи ПЕТИЦИЈУ за заштиту имовинских права Бежанинаца која су угрожена лицитационим давањем у закуп земљишта које се налази у приватном власништву.

 

Након информација које су подељене путем друштвених мрежа, и након уводног састанка одржаног 6. октобра, припремљен је предлог дописа који ће бити упућен надлежним институцијама на градском и државном нивоу, како би се апеловало на прекид овог противправног поступања

 

Текст предлога дописа можете преузети и прочитати ОВДЕ

 

Поред Управе за пољопривредно земљиште Републике Србије, на коју је допис насловљен, копија дописа, и петиције са потписима грађана, биће упућена и:

 

Градоначелнику Београда

 

Секретаријату за пољопривреду Града Београда 

 

Министру пољопривреде

 

Државном правобранилаштву 

 

Директору Републичког геодетског завода

 

Служби за катастар непокретности Новог Београда

 

ПЕТИЦИЈА ПОДРШКЕ овој иницијативи ће се потписивати сваког дана, од уторка, 11. октобра, до петка 14. октобра, у удружењу Стара Бежанија, Војвођанска 68 (зграда Старе основне школе), у периоду од 14.30 до 18.30 часова.

 

МОЛИМО ВАС ДА ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ ПОДЕЛИТЕ СА СВИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ГРАЂАНИМА И СВОЈИМ ПОТПИСОМ ПРУЖИТЕ ПОДРШКУ ЗАШТИТИ ПРАВА И СПРЕЧАВАЊУ ЈОШ ЈЕДНЕ ВЕЛИКЕ НЕПРАВДЕ !

 

  

У четвртак, 6. октобра, у препуној сали удружења, одржан је хитан састанак посвећен горућем проблему угрожавања имовинских права над земљиштем у бежанијском ататру.

Састанку је присуствовало преко 100 представника бежанијских домаћинстава, уједињених у солидарној борби за заштиту имовине оних породица чије се вишегенерацијско власништво над земљиштем сада доводи у питање противправним поступањем појединих органа јавне управе и локалне самоуправе.

 

 20221006 173455

 

О комплексном проблему актуелног издавања у закуп путем лицитације земљишта, које се већ више деценија налази у праву коришћења, а представља дедовину бежанијских домаћина, говорили су уважени бежанијски адвокати Бранислав Белановић и Радован Марковић, представник мреже "Култура сећања" и председник УБНОР Новог Београда, Ранко Спалевић, председница удружења Волга Илић, и председник организационог одбора Жељко Вујковић.

 

На састанку је договорен заједнички и координисан наступ пред неколико установа које су надлежне за ово питање, и упућивање заједничке петиције, како би се највишим државним инстанцама указало на систематско кршење имовинских права Бежанинаца путем ових лицитација. 

 

ТЕКСТ ДОПИСÂ КОЈИ ЋЕ СЕ УПУЋИВАТИ НАДЛЕЖНИМА БИЋЕ ОБЈАВЉЕН НА НАШЕМ САЈТУ У ПОНЕДЕЉАК, 10. ОКТОБРА, ЗАЈЕДНО СА ИНФОРМАЦИЈОМ О ДАТУМИМА И ВРЕМЕНИМА ПРИКУПЉАЊА ПОТПИСА ПОДРШКЕ ОВОЈ ИНЦИЈАТИВИ.

 ПРАТИТЕ НАС И ПОДРЖИТЕ ПЕТИЦИЈУ!

        

ПОЗИВАЈУ СЕ СВИ БЕЖАНИНЦИ НА ХИТАН САСТАНАК ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНОГ ДАВАЊА У ЗАКУП БЕЖАНИЈСКЕ ЗЕМЉЕ У ГОРЊЕМ И ДОЊЕМ ПОЉУ ! ! !

 

САСТАНАК ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ЧЕТВРТАК, 6. ОКТОБРА У СЕДИШТУ УДРУЖЕЊА, СТАРА ШКОЛА У БЕЖАНИЈИ, ВОЈВОЂАНСКА 68, СА ПОЧЕТКОМ У 16:30 ЧАСОВА.

 

МОЛИМО ДА ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ ПОДЕЛИТЕ СА СВИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ВЛАСНИЦИМА ЗЕМЉИШТА У ДОЊЕМ И ГОРЊЕМ ПОЉУ БЕЖАНИЈСКОГ АТАРА, КАКО БИ СЕ И ОНИ ОДАЗВАЛИ.

 

СПРЕЧИМО ПРОТИВПРАВНО ПОСТУПАЊЕ ЗАЈЕДНО !

 

 

Скупштина Града Београда се на седници 28. септембра изјашњавала о одлуци Комисије за називе и тргова и улица да се ЗЕМУНСКА УЛИЦА преименује у ЕГИПАТСКУ УЛИЦУ.

Комисија је овакву одлуку донела на својој седници од 24. августа 2022. године. Уследила је права бура у бежанијској и градској јавности, а нарочито међу становницима Земунске, који овакву одлуку нити подржавају, нити су за њу уопште знали.

Наше удружење обратило се надлежнима дописом којим изражава дубоко неслагање и противљење овој одлуци. Скупштини Града, која ову одлуку Комисије потврђује гласањем, упућени су приговори још неколико организација, као и петиција са потписима више стотина станара Земунске улице, који се противе њеном преименовању.

Наши апели нису остали без одјека код надлежних градских служби! Земунска улица остаје! Иако то није јавно истакнуто, Комисија је учинила преседан, и делимично преиначила своју одлуку, и пред Скупштину Града на гласање изнела одлуку којом се парној страни улице додељује назив ЕГИПАТСКА, а краку на којем се налазе непарни бројеви и већина стамбених објеката, задржава назив ЗЕМУНСКА улица. 

Да се ради о промени првобитне одлуке сведоче дописи Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је у два наврата давало сагласност две различите одлуке о преименовању:

                      2608.jpg  2309.jpg

Првобитна сагласност Министарства на предлог преименовања од 26.08.2022 подразумевао је преименовање целе Земунске. Након нашег изношења јасних аргумената против преименовања, након петиције, и једногасне реакције јавности за очување назива ЗЕМУНСКА, Комисија је 23.09.2022 Министарству на сагласност поднела други, детаљнији предлог преименовања, у форми каква је усвојена на Скупштини Града. 

Резултат овакве одлуке је готово парадоксална ситуација, којој нема паралеле у целом граду, да нова улица, Египатска, сада има само парне бројеве, док Земунска улица, сада има само непарне бројеве. Практичне последице овакве одлуке тек ће се видети у свакодневном животу града. Оно што је већ сада очигледно је непромишљеност и исхитреност њеног доношења, чиме је изиграно поверење грађана, а осрамоћени и станари Земунске, и Бежанија, и Град Београд, и Арапска Република Египат. 

Именовање Египатске улице тиме је постигло контраефекат наспрам намераваних циљева ове, у принципу врло добре инцијативе, те се ми с овим актом не можемо сложити. 

У прилог томе да је ово тема која дубински погађа Бежанију и становнике Земунске је и велики број медија који је пренео ову вест и интензивно изештавао о проблему преименовања: 

Б92

Нова С

24седам

Новости

Блиц

НБГД Вести

Наше удружење остаје посвећено борби за добробит своје локалне заједнице, и у том циљу ће неуморно заступати специфичне интересе Бежаније и Бежанинаца, који проистичу из локалних културних, историјских и урбаних посебности овог дела града.

Стога се захваљујемо свим организацијама, установама, службама, као и градским одборницима, медијима и појединцима, који су имали слуха и разумевања за питања која нашој заједници значе.

Истовремено им и пружамо руку у даљој борби за град који уважава локалне потребе, разуме локални контекст и даје локална решења која притом не излазе из оквира општег добра за цео Град. 

Поштовани посетиоци,

 

Обавештавамо Вас да ће програми планирани за 30.септембар, 1, и 2. октобар у оквиру Дана европске баштине 2022, бити одложени због здравствених разлога.

 

Молимо Вас да пратите наредне најаве на нашем сајту, где ћемо ускоро објавити нове термине ових програма.

На светски Дан Мира, 21. септембра, у удружењу "Стара Бежанија" (Војвођанска 68, Нови Београд) одржано је песничко вече за мир, под називом "Русербиа, Рускрајина" аутора Пра Милана од Лужице (др Милана Младеновића).

У музичко-поетском програму, који је кроз уметнички израз подсетио на универзалне вредности мира и братства међу народима, суделовали су и др Драгица Ужарева, Милутин Обрадовић, Зоран Све Јовановић, и Јелена Илић. 

Доносимо вам у целости беседу Пра Милана Млаеновића са ове вечери:

 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1467471
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
124
666
8607
1369
22598
28280
1467471

Forecast Today
432

4.47%
17.31%
4.89%
4.67%
0.22%
68.45%

Vaša IP adresa: 3.239.9.151
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.