У петак, 28.12.2018. била је промоција једне интересантне књиге "Стари и нови србски завет" аутора Др. Милана Младеновића, алијас Пра Милана од Лужице. У удружењу србског културног центра "Ћирилица" били су и представници нашег удружења Душанка Лалић, Петар Башкот, Соња Илић и Зоран Матијашевић.

Pra Milan

О књизи су говорили рецензент Драгослава Копривица, књижевница и велики пријатељ нашег удружења, затим Симонида Станковић, мултимедијална уметница, као и Драган Јовановић колумниста НИН-а.

 

У суботу, 27.10.2018. у храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) у 19:00 одржано је песничко вече посвећено Снежани Павловић Богојевић. Ученици ОШ "Милан Ракић" рецитовали су и певали њене песме, а ауторка је извела своју поему. У музичком интермецу учествовали су инструменталисти (Татјана Минић-клавир, Софија Благојевић-виолина и Гордана Минов-флаута)

Ucesnici

Програм су припремиле Мирјана Јовановић Лазић, Душица Благојевић и Марија Гаљевић, као део пројекта "200 година културног наслеђа Бежаније".

Публика је била одушевљена наступом рецитатора, од којих ће сигурно неки од њих постати једног дана  драмски уметници. Аплаузе су добили инструменталисти, као и хор школе "Милан Ракић" под диригентском палицом проф. Марије Гаљевић.

Ако желите да погледате неке фотографије са песничке вечери, кликните .....ОВДЕ

 

У среду, 03.10.2018. у храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) у оквиру велике манифестације "ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ" одржано је ловачко вече уз најаву књиге о бежанијским ловцима. Говорили су Волга Илић, председник удружења "Стара Бежанија", Зоран Матијашевић, председник организационог одбора, Петар Башкот, удружење ловаца Бежаније, Драгослава Копривица, књижевник и рецензент књиге, Радивој Прокопљевић, песник, Гордана Кајалић, лектор и сам аутор књиге, Фрањо Фабијанец.

Svi zm                                                                  Разговор о књизи "Бежанијски ловци"

На крају су ловци, по свом обичају - традиционално, приредили паприкаш од дивљачи, а бежанијске домаћице су обрадовале присутне својим рукотворинама (више врста колача).

Да погледате неке фотографије са ове дивне вечери, кликните.....ОВДЕ

Сутрадан су се чланови удружења, који организују ову велику манифестацију "ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ", окупили и после закуске (ловачки паприкаш од претходне вечери), уредили простор и припремили га за следеће догађање. Том приликом додељене су захвалнице Олгици Башкот и Милану Кајалићу-Кајгани за њихово несебично ангажовање у организацији и учествовању у манифестацијама, које организујуе наше удружење.

Laureati zm                                                                                           Олгица, Кајгана и Волга


У четвртак, 20.09.2018. у храму културе "Бежанија" (Војвођанска 68) одржано је песничко вече посвећено СРЕМУ. Учествовали су: Радивој Прокопљевић Прока, Бошко Маринковић, Миле Кајгана, а специјални гост био је новинар Бошко Неговановић (са стасом највећег шармера, и понашањем правог џентлмена, препознатљивог гласа и беспрекорне дикције...) познавалац Срема и сремских обичаја.

ProkaZM

Овај програм одвија се у оквиру великог пројекта Дани европске баштине (где су укључене све културне институције Београда), а наше удружење има част да организује промоцију књига, пројекције филмова, песничке вечери, оперу...

 

У понедељак. 04.06.2018. представљена нам је књига младог аутора Уроша Тутулића, нашег комшије (јер живи на Бежанијској Коси) и будућег пријатеља нашег удружења.

tutu 18О књизи "Проклетство Видовданског Храма" је говорио Драган Миленковић, генерални директор "Просвете" и уредник књиге, Ранко Спалевић, рецензент, а на крају нам се обратио и сам аутор . Одломке из књиге казивали су ученици ОШ "Милан Ракић" Немања Борјан и Мина Киси, које је за ову прилику припремила њихова професорка књижевности, Душица Благојевић.

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1489935
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1932
337
2935
5747
16248
28814
1489935

Forecast Today
7848

4.42%
17.51%
4.99%
4.61%
0.22%
68.25%

Vaša IP adresa: 44.204.164.147
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.