• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Код Споменика Вечне ватре на новобеоградском Ушћу, 10. јуна 2023. године учествовали смо у обележавању Дана сећања, када је пре 24 године окончана оружана агресија НАТО-а на СР Југославију и Србију 1999. године. Манифестацију је организовало Удружење бораца НОР-а Нови Београд, са партнерским удружењима и организацијама окупљенима у инцијативи "Култура сећања" у којој учествује и наше удружење: Покретом социјалиста, БЕОФОРУМ-ом, Клубом генерала и адмирала, Дечјим хором „ХОРИЋ“, Креативном учионицом „Борац“, Одредом извиђача „Пантер“, Центром Руског географског друштва у Србији, и других, сабраних у извршној продукцији Храма културе „Бежанија“ .

10062023 1

Обележавању Дана сећања присуствовале су и високе делегације: општине Нови Београд – Бојан Бован, председник Општине и Владимир Обрадовић, члан Општинског већа; Београдског форума за свет равноправних, коју је предводио Никола Чубрић; Фонда дијаспоре за матицу – др Љиљана Вернер, председница Управног одбора Фондације; Градског одбора Покрета социјалиста Београд – Владимир Илић, помоћник министра унутрашњих послова; УБНОР-а Новог Београда – Ранко Спалевић, председник и Драган Стевић, заменик председника;  СУБНОР-а МЗ Лаћарак – Дејан Уметић, председник и директор Архива Срема; НКПЈ – СКОЈ и нашег удружења "Стара Бежанија" - Волга Илић, председник. 

Богат и симболичан програм манифестације отворен је меморијалном трком "Сећање на хероје одбране",чији старт је означен у 12:44 часова, ове године посвећеној Горану Раичевићу, атлетичару СД Партизан, погинулом на ратном задатку током агресије 1999. године. Медаље учесницима доделили су Бојан Бован и Драган Стевић.

10062023 2   10062023 4

Химну Републике Србије, као и пратећи пригодан музички програм, интонирао је дечји хор "Хорић" под уметничким руководством професора и композитора Марије Гаљевић. 

Уместо почасне страже, какву би захтевао данашњи дан и успомена на невине жртве НАТО агресије, извршена је смотра и рапорт одреда новобеоградских извиђача "Пантер"

10062023 5

По одавању почасти страдалима током НАТО агресије, минутом ћутања и полагањем цвећа и венаца на Споменик Вечне ватре, скупу се обратио Владимир Илић, координатор инцијативе "Култура сећања" речима упућеним пре свега окупљеној деци и младима:

"(...)Ви сте чувари сећања на време и чињеницу да ваше баке, деке, а некима од вас и очеви, нису били обични људи, већ суперхероји. Они су се храбро борили за опстанак на сопственим огњиштима у Српској Крајини, Републици Српској, неколико година касније и у Србији и Црној Гори, а највише на Косову и Метохији, неустрашиво, чак 78 дана, трпећи невиђене нападе чак 19 држава злочиначке НАТО алијансе.(...)  Јунаци одбране били су непоколебиви. Борили су се поносно и пркосно. Да бисте се ви родили, лепо и мирно живели у овој нашој јединој Отаџбини, најлепшој и непоновљивој Србији. Снагу им је давала љубав, и завет предака – од косовског, преко албанске голготе, до спомена страдања у Другом светском рату. Красила их је одлучност: Нема назад. Иза је Србија.Ваша срца су чувари сећања на дивну причу како се један народ, српски народ, попут малог Давида, у одбрани свог огњишта успротивио моћном и гордом Голијату."

10062023 3   10062023 6

У наставку програма приређен је уметнички рецитал "Ватра и ништа", Креативне учионице "Борац" под руководством Зорице Церовић.

На крају манифестације свим учесницима у програму су подељене спомен-плакете. Манифестација је одржана уз велику материјалну подршку ФОНДА ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ,  те су обезбеђени и пригодни поклони.

Учесници манифестације су подсетили да НАТО агресија над Србијом због КиМ још увек траје. Она није завршена, и неће бити завршена докле год се не оконча окупација дела наше земље, и потврди уставни статус КиМ као неотуђивог дела Републике Србије, тако што ће се наша јужна покрајина у потпуности вратити у уставни, правни и безбедносни оквир Србије. Резолуција СБ УН 1244, донета након потписивања Кумановског споразума 1999. године, наша је тапија над истином, земљиштем, срцем и колевком. У томе је значај нашег доследног залагања за поштовање Устава наше земље, Повеље ОУН и међународног правног система. И тачка.

10062023 7

Свако ко доноси високе државне одлуке, погрешио би ако би направио преседан. Поколења дела суде. Историја памти. И Ми памтимо. Погинуле на бранику Отаџбине, попут атлетичара Горана Раичевића, петоструког првака Белог кроса и шестоструког првака кроса „Политике“. не забораваљамо. Заборавом би страдалници били други пут убијени, њихова жртва узалудна и обесмишљена, а ми, који смо иза њих остали, били бисмо заувек исписани из људскости и родољубља.

10062023 8

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1539533
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
185
2483
11211
11211
37893
27953
1539533

Forecast Today
360

4.32%
17.97%
5.25%
4.47%
0.21%
67.77%

Vaša IP adresa: 3.12.71.237
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.