• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

У среду, 9. септембра у просторијама нашег Удружења (Храм културе, Војвођанска 68) уприличен је састанак са предстaвницима Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Састанку су у име Завода присуствовали Ана Сибиновић, виши конзерватор, са сарадницима, а у име Удружења присуствовали Милан Вулевић, Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Нови Београд, и Жељко Вујковић - Дозет, председник Организационог одбора нашег Удружења.

На састанку је било речи о могућностима реконструкције зграде Старе школе у Бежанији, у којој је данас Храм културе, као и о неопходним процедуралним корацима ка том циљу. Представници Завода су обишли зграду, и снимили стање читавог објекта, са нарочитим освртом на фасаду, кров и степениште, који су у најгорем стању. Костатовано је да је санација ових елементата конструкције ургентна, те да ће Завод подржати даље иницијативе пред надлежним органима, издавањем одговарајућих конзерваторских услова за неопходне радове. Представници Завода су нас такође упознали са тиме којем републичким и градским установама је потребно да се обратимо, како бисмо осигурали средства за суфинансирање ових радова.

 

09092020 1    09092020 2

Након састанка сви присутни су обишли и Спомен гробље (партизанско) у Белановића Рупи на Бежанијској Коси, као и Јеврејско спомен гробље на Лединама, и заједно закључили да се оба стратишта недовољно одржавају, те да је неопходно њихово редовније одржавање и боље обележавање.

Подсећамо да је иницијативу нашег Удружења, зграда Старе школе у Бежанији постала је Споменик културе по одлуци Владе Србије, децембра 2018. године, и тиме постала предмет споменичке заштите, како у смислу културних садржаја зграде, тако и у смислу њеног 19-вековног архитектонског наслеђа. Уговором са Градом Београдом, удружење "Стара Бежанија" је постало десетогодишњи закупац ове зграде.

          

 

У уторак, 1. септембра 2020. године, у 17 часова одржана је редовна, годишња Скупштина нашег Удружења. Скупштина се састала у седишту Удружења, и уз поштовање свих важећих епидемиолошких мера у циљу заштите јавног здравља.

Скупштином је председавао Мирослав Кокотовић, члан Управног одбора. Записник је водила Нада Петровић - Зорбић, чланица Управног одбора. 

На предлог председника Удружења, Волге Илић - Максимове, Скупштина је једногласно изабрала Жељка Вујковића - Дозета за новог председника Организационог одбора, који на овом месту наслеђује преминулог Зорана Матијашевића.

Да прочитате цео записник са скупштинске седнице кликните ОВДЕ.

Редовна годишња скупштина Удружења одржаће се у уторак, 1. септембра 2020. године у Храму кутуре "Бежанија", Војвођанска 68, са почетком у 17:00 часова.

 

dnevni red predlog

На Бежанијском спомен-гробљу у Белановића рупи, на Ивандан, 7. јула 2020. године, оджана комеморација у славу и помен 8000 жртава фашизма који почивају на овом месту.

IMG 20200707 104549

 

У склопу обележавања 75 година од победе над фашизмом, наше удружење упућује позив јавности на комеморативни скуп - парастос и полагање цвећа на спомен-обележју - који ће се одржати 7. јула 2020. године на Бежанијском спомен-гробљу у Белановића рупи (улица Мустафе Голубића, поред Старог бежанијског гробља). Комеморација се одржава у славу и помен 8000 жртава фашизма који почивају на овом месту.

 

7 7 2020

 

Комеморација се организује као наставак заједничких активности УБНОР-а Нови Београд и нашег удружења, кроз догађаје и скупове који се одржавају у години овог великог и славног јубилеја. Наша два удружења активно се залажу за неговање културе сећања на сва српска страдања у антифашистичкој борби, и све оне који су крз историју дали своје животе за слободнији и праведнији свет.

Наше удружење поднело је 15. априла 2016. године кривичну пријаву против председника општине Нови Београд, Александра Шапића, због злоупотреба приликом трошења општинских средства намењених пројектима у култури које спроводе организације и удружења са територије наше општине. О овоме смо раније писали у посебном чланку.

Решењем заменика јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, Милана Станојевића, из Посебног одељења за сузбијање корупције,  које је донето након више од три године по пријави, наша кривична пријава је ОДБАЧЕНА јер, по речима опширног образложања (20 куцаних страна!) пријављено дело није кривично дело за које се гони по службеној дужности. 

Ми смо захвални надлежним органима на узимању у разматрање наше кривичне пријаве, но, оваквим решењем никако не можемо бити задовољни, с обзиром да дато образложење не отклања нашу дубоку сумњу у објективност општинске Комисије која је одлучивала о додели конкурсних средстава.

Наставићемо да с дужном пажњом скрећемо пажњу јавности и надлежним органима на све неправилности и могуће злоупотребе наше заједничке, општинске касе.

Решење о одбацивању

Сарадња нашег Удружења и Удружења бораца НОР-а Нови Београд (УБНОР) пример је како се заједничким снагама могу остварити резултати који надилазе локалне оквире. То је потврђено и на редовној годишњој Скупштини УБНОР-а, одржаној у уторак 9. јуна 2020. у седишту УБНОР-а на Новом Београду, где су гостовали и наши представници.

Скупштини су у име нашег Удружења присуствовали Волга Илић, председник Управног одбора, и Жељко Вујковић, члан Управног одбора. Скупштини се обратила и др Марија Здравковић, наша Бежанинка, угледна Новобеограђанка (доцент Медицинског факултета, директор КБЦ "Бежанијска Коса" и мајка троје деце), као суграђанка која зна проблеме Новог Београда, лекар, и потомак породице слоборадских традиција. 

Представљени Извештај о раду обухватио је досадашњи рад општинског одбора, месних одбора, бројне програмске активности УБНОР-а (трибине, манифестације, уметнички програм, пројекат Културе сећања Новобеограђана, комеморације значајних датума страдања и сећања), које се добрим делом остварују корз наш заједнички рад. Представљен је и амбицизан и свеобухватан план рада, чија окосница су тематске активности посвећене великом јубилеју обележавања 75 година од победе над фашизмом. Наравно, имали смо задовољство да чујемо како се високо цене напори и резултате нашег Удружења у очувању традиције и слободарских вредности.

Skupstina UBNOR 20200609

На Скупштини је  изабрано руководство. За председника је изабран  Ранко Спалевић, а за потпредседника Драган Стевић.

У раду Скупштине учествовао је и Мирко Цревар, 95-годишњи првоборац, некадашњи припадник 8. Кордунашке дивизије, и живи сведок злочина усташтва и фашизма. 

Наше учешће на овом догађају долази као плод лепе сарадње наша два удружења по различитим иницијативама, те је стога изнет и предлог будуће формализације наших односа ради координације даљих активности и заједничког наступа, пре свега у реализацији идеје оснивања собе сећања на Бежанијске илегалце у згради Старе школе у Бежанији, као и даљег уређења и обележавања стратишта и места сећања у Бежанији (Партизанско и Јеврејско гробље) и широм Новог Београда.

 

logo

 

Бежанија, 15. јун 2020.

Драги наши Новобеограђани, Бежанинци, суграђани и пријатељи,

На нашој општини Нови Београд у недељу 21. јуна 2020. године одржавају се избори за одборнике Скупштине општине.  Истичемо чињеницу, којом се поносимо, да је општина Нови Београд, најмногољуднија општина у земљи, изграђена на атару села Бежаније, која постоји 508 година. Ми смо као удружење грађана „Стара Бежанија“ нераскидиво везани за нашу локалну заједницу, јер је НАША БЕЖАНИЈА место из ког потичемо, којем припадамо, у којем живимо, о чијој добробити и културној заоставштини искрено бринемо.

Стога сматрамо да квалитети које треба да поседују носиоци функција наше општине морају бити: поштење и честитост, посвећеност и марљивост, висока образованост, осведочени професионални резултати, човекољубље, емпатија за обичног човека, и посебно, брига за нашу децу, као и спремност на сарадњу са свим позитивним иницијативама локалних актера.

Зато желимо да подсетимо на чињеницу да досадашње руководство наше општине, на челу са Александром Шапићем, није показало никакво разумевање нити спремност за сарадњу ни по једном питању нити предлогу нашег удружења. Поред тога, актуелно општинско руководство показало је потпуно одсуство одговорности и способности за решавање горућих комуналних проблема, који су видљиви свуда на нашој општини. Са друге стране, остварили смо видљиве резултате у сарадњи са градским и републичким органима, наишли на многа отворена врата, и безрезервну подршку. Круна те сарадње је проглашење зграде „Старе школе“ за културно добро – споменик културе, 2018. године.

Стога позивамо све своје чланове, Бежанинце, Новобеограђане, као и све гласаче који су нам указали поверење, и гласали за нашу изборну листу 2016. године,  да искористе своје бирачко право и изађу на предстојеће изборе у што већем броју.  

Дајемо пуну подршку нашим Бежанинцима др Марији (Сладић) Здравковић (директор КБЦ Бежанијска Коса) и Срђану Минићу (члан НО Аеродрома Никола Тесла), водећим личностима на листи број 1. ИЗБОРНА ЛИСТА АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ. Они су доказани пријатељи нашег Удружења, осведочени професионалци, и високо моралне личности, те смо сигурни да ће као изабрани одборници Скупштине општине Нови Београд, јавне послове обављати савесно, одговорно, и са пуно љубави према својој Бежанији, Новом Београду и нашој деци, те да ћемо заједнички и истински стремити побољшању квалитета живота на целој територији наше општине.

ПРЕДСЕДНИК

Волга Илић

с.р.

Саопштење

Основна школа "Јован Стерија Поповић" У Бежанији је у години великих јубилеја.

Навршило се 60 година од како ОШ "Јован Стерија Поповић" живи и ради у данашњој згради у Војвођанској 61, која је свечано отворена на Дан ослобођења Бежаније у Другом светском рату, 22. октобра 1959. године. Oвај дан се стога уједно прославља и као Дан школе.

Као школа са традицијом, популарна "Стерија" је и поносни настављач просветних и образовних тековина прве бежанијске школе за коју најстарији писани историјски подаци сежу у далеку 1715. годину. Директна претеча данашње "Стерије" је зграда Старе школе у Војвођанској 68, која је одлуком Владе Србије 2018. године постала заштићено културно добро - споменик културе, и у њој се данас налази Храм културе "Бежанија".  

 

 stara skola.png  Sterija.jpg

 

Зграда Старе школе понела је Стеријино име 1. марта 1953, и носила га до 22.октобра 1959, када је затворена, а ученици и наставно особље тадашње школе се "преселили" у данашњу зграду. 

Како је ова Стара школа подигнута за потребе основне школе у Бежанији још 1891. године, можемо рећи да "Стерија" броји 130-у годину свог постојања, што је чини убедљиво најстаријом новобеоградском школом и једном од најстаријих просветних установа у Граду Београду. 

Обележавајући ове значајне датуме, школа "Стерија" је продуцирала 3 кратка филма: "Стерија" - Бежанија - Нови Београд, "Стеријин" 60-ти Дан школе, као и Нашој "Стерији" за 60-рођендан, који говоре о историји и садашњости школе, њеним ученицима, њеном континуитету и трагу који "Стерија" оставља у времену, простору и људима око себе.

Љубазношћу колектива и руководства школе, у прилици смо да презентујемо ове филмове и у видео галерији на нашем сајту, којој се приступа кликом ОВДЕ. Наше удружење се, уз велике изразе захвалности, придружује честикама "Стерији" у нади да ће се у њој одшколовати још многе генерације бежанијских ђака.

Duhovi 2020 30

 

У недељу, 07. јуна 2020. године, Бежанија и Бежанинци прославили су ДУХОВЕ - празник Силаска Светог Духа на апостоле, своју сеоску славу. 

Ове године колективни домаћин славе је по први пут било наше удружење, чиме је симболично заокружена десета година од како је обновљено јавно обележавање Духова у Бежанији.

После Свете Литургије у храму Светог Ђорђа у Бежанији, чланови удружења су се окупили у порти цркве, одакле су заједно отишли до спомен-обележја "500 година Бежаније" на кружном току у Војвођанској улици, где је служен молебан, и положен венац.

У седишту удружења (Храм културе у згради Старе школе, Војвођанска 68) приређена је закуска и дружење са породицама досадашњих домаћина претходних слава (од 2011. године).

Да погледате албум са овогодишње прославе кликните... ОВДЕ.

Слава Бежаније, празник Силаска Светог Духа на апостоле, ове године се обележава у недељу, 7. јуна 2020. године. Удружење ће и ове године организовати обележавање славе нашег села, учествовањем на Светој Литургији у цркви Светог Ђорђа (Војвођанска 70), резањем славског колача након верске службе, те полагањем венца на спомен-обележије "500 година Бежаније" код кружног тока у Војвођанској улици.   

Сходно препорукама здравствених и црквених власти, и одговарајућим законским одредбама које су на снази у циљу умањења здравствених ризика током трајања епидемије заразне болести ковид-19 (проглашена 19.03.2020), наша слава ће ове године бити обележена без Духовске литије кроз село, коју смо обновили 2012. године након вишедеценијске паузе. 

Позивамо наше чланове, Бежанинце и све Новобеограђане, да се ове године придруже обележавању наше славе поштујући све препоруке и превентивне мере заштите здравља које су још увек на снази. Ми се надамо и молимо да ћемо славу наше Бежаније догодине славити масовније, свечаније и у безбеднијим околностима.

 73.jpg

 

Празник Силаска Светог Духа на апостоле, који се такође зове Педесетница, Духови и Тројице, сваке године се обележава 50. дана након Ускрса, а као и Ускрс, увек пада у недељу, и то десетог дана након Спасовдана (а који је такође слава Града Београда). По значају су Духови трећи празник у Хришћанству, после Ускрса, и Божића, јер представљју датум заснивања Цркве и почетак апостолског деловања, те се као Ускрс и Божић, слави три дана. 

У понедељак, 25. маја 2020, у просторијама нашег удружења (Храм културе, Војвођанска 68) одржан је први у низу часова посвећених кинезиологији.

Часови се састоје од посебно припремљених кинезитерапијских вежби, намењених свим узрастима, где се применом систематизованог следа покрета одређених делова тела успоставља оптимално функционисање локомоторног апарата и организма у целини.

 

Screenshot 20200527 203345 Viber

 

Наредни час кинезиолошких вежби одржаће се у четвртак 28. маја 2020, са почетком у 11 часова, а надаље према договору и најавама које ће бити објављене на сајту.

Учествовање на часовима вежби је слободно за све чланице нашег удружења, уз претходну пријаву преко контакт-странице нашег сајта, путем које се дају и све додатне информације. Претходна пријава је обавезна како бисмо свим полазницама обезбедили довољно простора за вежбање, те је величина групе ограничена на 10 учесница.

Вежбе води наша Нада (Петронијевић) Петровић - Зорбић, којој се овом приликом посебно захваљујемо на вољи да са нама подели своје богато кинезолошко знање и искуство. 

Драге Бежанинке, дођите да заједно уживамо у покрету и помогнемо себи после недеља проведених у изолацији и ограниченом кретању!

У уторак, 26. маја 2020. године, забележен је нови рекорд посете нашем сајту - пробијена је цифра од ПОЛА МИЛИОНА посета!

Страница www.starabezanija.rs имала је 740 дневних посета, чиме је постигнут укупан број од 500.046 посета, рачунајући од првог дана од како је сајт активан. 

Импресивне бројке редовних посетилаца, грађана који прате наше активности и цене наш рад, постигнуте за нешто више од пет година, колико је наш сајт присутан на глобалној мрежи (од фебруара 2015. године), данас далеко превазилазе оквире нашег места и првобитну намену нашег сајта.

Ми смо на ове бројке и чињенице поносни, а такође смо њима обавезани.

Стога ћемо се старати да и у будућности на сајту редовно објављујемо интересантне и актуелне садржаје из рада нашег удружења и живота наше Бежаније. 

Хвала на указаном поверењу!

 

 

Драги наши пријатељи, Бежанинци, Новобеограђани, суграђани,

 

Са великим задовољством обавештавамо јавност да, након окончања ванредног стања, наше Удружење наставља са радом.

Иза нас су дуги дани великих изазова и тешкоћа, пред нама - наша мисија и циљеви око којих се окупљамо.

Свесни смо да здравствена криза кроз коју смо прошли никога није оставила равнодушним. Некима је донела тугу, многима стрепњу и преиспитивање. Искрено саосећамо са онима који су изгубили вољене особе у пандемији, и изражавамо дубоку захвалност свима који су својим поступцима давали пример хуманости и солидарности у овим тешким тренуцима.

Међутим, једнако смо свесни да ово није последња криза са којом ћемо се суочити, а сасвим сигурни да ћемо сваку следећу као и сада, пребродити - уједињени снагом слоге и вођени нашом идејом. Стога ће наше Удружење са обновљеном енергијом и старим-новим ентузијазмом по ком смо препознатљиви, прионути на остварење своје мисије и у новим околностима.

Пре свега, Удружење ће и ове године обележити сеоску славу - ДУХОВЕ, празник Силаска Светог Духа на апостоле (који се ове године слави 7. јуна), а између осталог, наставити са раније најављеним и започетим послом на формирању базе података.

У међувремену, унапредили смо и наш сајт - сада се на крају сваког чланка налазе опције којима се чланак може поделити путем друштвених мрежа, имејла, и различитих сервиса за размену порука... све са циљем да наш рад дође до што ширег круга људи, те се надамо да ће вам бити корисне.

Позивамо вас да и даље будете са нама, и уз нас, те да редовно пратите наш сајт (ускоро очекујемо и 500-хиљадитог посетиоца) где ћемо у наредним данима објавити неколико интересантних вести и чланака.

 

Ваша

Стара Бежанија

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1345506
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
841
1544
4313
4765
18042
20885
1345506

Forecast Today
768

4.71%
16.71%
4.84%
5.05%
0.23%
68.45%

Vaša IP adresa: 3.237.31.191
© 2023 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.