• autori
 • deca
 • fijakeristi
 • fudbal
 • Maksimovi 001
 • vrbica
 • spomenik
 • Fudbal 100 god
 • Slava 2013
 

Поводом великог празника Никољдана, када прослављамо Светог Николаја, архиепископа мириклијског чудотворца, који се обележава као најчешћа српска крсна слава, и када, по народној изреци "пола Србије слави, а пола иде у госте", упућујемо срдачне славске честитке свим свечарима, а свим читаоцима и пратиоцима доносимо пригодан текст, о обнови традиционалне прославе Никољдана у Тошином Бунару, месту чуда Светог Николе. 

 

Локалитет Тошин бунар у општини Нови Београд је везан за култ Светог Николе преко два века. Како би се адекватно обновио култ Светог Николе у Тошином бунару, који треба да има пре свега литургијску основу, донета је одлука да се светитељ прославља у параклису Светог Јована Златоустог који се налази у просторијама IV блока Студентског дома. Тим поводом је у параклис у Студентском дому 3. септембра ове године донета и славска житијна икона Светог Николе.

Наиме, улица Тошин бунар је названа по земунском трговцу и воскару Теодору Тоши Апостоловићу (1745-1810), који је ктитор храма Светог Архангела Гаврила у Земуну. Остарели српски добротвор је ослепео и у црквама се молио Светом Николи да му врати вид. Према предању, Свети Никола му се јавио у сну. Благословио је Тоши да са Бежанијске косе, на којој је Тоша имао винограде, пусти буре да се котрља и тамо где застане да ископа бунар и умива се водом. Тоша је учинио како је и сањао, а вода из бунара је заиста била лековита, и Тоша је прогледао. Земљиште са бунаром је завештао својој задужбини цркви Архангела Гаврила у Земуну, а ово предање је до данас сачувано у Бежанији и Земуну.

Бежанијски пут, којим се тада ишло из Земуна у Бежанију, постао је познат као улица Тошин бунар; назив улице је мењан само током Другог светског рата када су Немци улицу назвали Герингова. Комунистичка власт је срушила бунар са ђермом, а кафана која се налазила поред бунара названа је Џакарта по престоници Индонезије. Старији Земунци памте да се уз бунар некад одржавао првомајски уранак. Поред Тошиног бунара саграђен је данашњи Студентски град.

У духу комунистичке утопије, Нови Београд је био замишљен као "град светла, сунца и будућности". Блокови и улице ишпартани су на мочварном тлу и добијали су имена по - бројевима. Али тло на коме су никли солитери пре тога није била само пуста мочвара. Наметнута извештаченост није могла да се равна са стваралачком енергијом Божијег у човеку.

ikona

Студенти су '90-их година покренули иницијативу да се у комплексу Студентског града отвори параклис - мала црква. Архиепископија Београдско-карловачка је изнајмила простор некадашње телевизијске сале и освештала параклис Светог Јована Златоустог октобра 2007. године. Студенти су сагласни да су у овом малом простору доживели истинску православну заједницу. Параклис радо посећују и после дипломирања, а на Литургију долази и верни народ Новог Београда.

У параклису у Студентском дому данас служи јереј Игор Батес из цркве Архангела Гаврила из Земуна. Параклис Светог Јована Златоустог је основан на некадашњој црквеној земљи, коју је ктитор Тоша Апостоловић поклонио својој задужбини цркви Архангела Гаврила. Божијим провиђењем, управо је свештенство храма Архангела Гаврила данас одговорно за овај параклис.

Благословом јереја Игора Батеса житијна икона Светог Николе је стигла за почетак нове школске године. Према препоруци Министарства просвете прве две недеље септембра осмишљене као тематске како би се обновила нарушена васпитна улога школства у Србији. Такође, овим чином је обележено и три деценије факултета Академије СПЦ, у којој студенти изучавају живопис и рестаурацију.

Икона Светог Николе (70/75 cm) иконописана је по узору на стару српску икону. Поред допојасне фигуре Светог Николе у централном пољу, у околним пољима је осликано 16 минијатура, које приказују живот Светог Николе од рођења и школовања до упокојења у преноса моштију у Бари. Приказане су и две композиција "Свети Никола враћа вид Светом краљу Стефану Дечанском", која је била добро позната у старом српском сликарству и житијима.

 

Аутор: Стефан Вујчић, дипл. иконописац Академије СПЦ

Драги пријатељи,

Пред нама су локални и републички парламентарни избори.

Политичке странке и коалиције су поново у кампањама нудећи своје програме, планове и визије за будућност, а предизборна грозница је присутна у многим сегментима друштва.

Иако нестраначко, наше Удружење је познато по јасном политичком профилу који подразумева очување и афирмацију наше локалне заједнице, културе сећања, традиционалних вредности, чување националног и државног интереса, борбу за очување Косова и Метохије у саставу Србије, неувођења санкција Русији, и даљи прогрес Србије на свим пољима.

Истичемо да се у политичкој арени нисмо сврставали уз појединачне странке, већ увек уз људе, са именом, презименом и интегритетом, достојанствених личности, који су потврђени ауторитети своје струке, родољуби, и доказани пријатељи нашег Удружења и наше Бежаније.

Поносни смо што имамо управо такву особу као посланичког кандидата на овим изборима. Зато вас позивамо да искористите своје бирачко право и свој глас дате најбољима, међу којима се налазe доц. др Марија Здравковић, наша Бежанинка, директорка КБЦ Бежанијска Коса, и ковид докторка, која је четврта на изборној листи број 1. Александар Вучић – Србија не сме да стане на изорима за Скупштину Србије, као и Бојан Бован, на  изборној листи број 1. Александар Вучић – Београд не сме да стане на изборима за Скупштину Града Београда, који је, руководећи нашом општином, показао пуно разумевање и искрену подршку за наше активности и специфична локална питања у Бежанији.

Чврсто верујемо да ће они, као и до сада, поверене јавне послове обављати савесно, одговорно, и са пуно љубави према својој Бежанији, Новом Београду и Србији.

Волга Илић с.р.
Председник

bazar 2023

Радови на гасификацији дела Новог Београда, који обухватају Бежанију, Стару Бежанију и Ледине, почеће на пролеће. До тада ће грађани ових делова града моћи да се изјасне да ли желе прикључак за гас испред свог објекта, и до тада ће моћи и да потпишу предуговор са „Србијагасом“, чиме се стиче право на попуст од 20 одсто на цену која буде важећа у моменту прикључења.

Ово су кључне информације са трибине одржане у среду, 29. новембра, у просторијама нашег уружења у Старој школи у Бежанији (Војвођанска 68), које су са великим бројем окупљених заинтересованих грађана поделили председник општине Нови Београд Бојан Бован, директор Диспечерског центра „Србијагаса“ Београд Милан Здравковић и Горан Зирић, који је оперативно задужен за реализацију изградње трасе на Новом Београду.

29112023

Житељи Бежаније који нису прикључени на даљински систем грејања - топловод и греју се на пелет, дрва, угаљ или струју, путем индивидуалних ложишта у својим домовима и овај пут су поновили да им гасовод решава један од крупних животних проблема на који указују деценијама уназад. На основу питања и коментара присутних, већина њих је с одобравањем прихватила повољније услове који ће им ускоро бити понуђени.

-Надамо се да ће већина вас већ следећу зиму дочекати са новим, дугорочно јефтинијим, практичнијим и по животну средину безбеднијим начином грејања – поручио је грађанима председник општине Бојан Бован, уз напомену, коју су касније поновили и представници „Србијагаса“, да сви који се у овој фази реализације плана гасификације одлуче за прикључак имају одређене погодности.

29112023 2

Инсталација мерно регулационих прикључака за домаћинство, како је овом приликом наведено, коштаће 780 евра, уз могућност отплате на 36 месечних рата.

Такође је наглашено да будући корисници треба да се у што већем броју определе за поптисивање предуговора са „Србијагасом“, да би се касније, кад гасна мрежа проради, избегло раскопавање улица ради накнадног прикључивања, уз пратећа оптерећења, како за оне људе који већ тада буду имали гас, тако и за извођаче радова.

На основу потписаног предуговора, и уз једнократну уплату у моменту потписивања, која ће изностити између 5.000 и 6.000 динара, будући корисник гаса стиче право на инсталирање прикључка по горе описаним условима, као и могућност да се прикључи на мрежу касније, кад год то буде хтео, уз попуст од 20 одсто на цену која тада буде на снази.

Представници „Србијагаса“ су такође напоменули да се мерни уређај за гас поставља у дужини до 20 метара од објекта потрошача, те да се за сваки метар даље од тога, плаћа још 3.000 динара. Такође, уградњу гасне инсталације унутар својих кућа, финасираће сами будући корисници, спрам техичке опреме и гасних уређаја које сами буду желели.

29112023 3

Укупна траса гасовода на Новом Београду, који ће покрити Бежанију, Бежанијску Косу, Бежанију 2 - Ледине, као и одређене новобеоградске блокове, обухватиће 25 километара челичног гасовода и 80 километара такозваног пластичног, са притиском од четири бара. Уговорени радови поразумевају и изградњу три гасне мерно-регулационе станице, по једна у Бежанији, на Бежанијској Коси, и на Лединама, на основу раније усвојених планских докумената.

Позивамо све заинтересоване Бежанинце и Новобеограђане на наредни састанак посвећен гасификацији, у среду, 29. новембра, са почетком у 14:00 часова, у просторијама нашег удружења у Војвођанској 68 у Бежанији (Стара школа).

 

Састанку ће присуствовати председник општине Нови Београд, Бојан Бован, са надлежним сарадницима, представници ЈП Србијагас, и представници извођача радова на гасификацији, фирме ДМ инвест.

20200428 171917

На састанку ће бити представљени даљи кораци на гасификацији, временски оквири, као и све појединости везане за индивидуална прикључења, након што је недавно потписан уговор о извођењу радова, на основу раније усвојеног плана гасификације, о чему смо јавност и наше чланство редовно извештавали. Присутни званичници ће одговарати на сва питања присутних грађана у циљу што бољег информисања јавности о овом дуго очекиваном и важном инфраструктурном подухвату.

 

Подсећамо да ће могућност прикључења на гас, као повољну, комфорну и сигурну алтернативу чврстом огреву, добити сви делови наше општине који до сада нису приључени на даљински систем грејања, како би се умањила потреба за индивидуалним ложиштима, унапредило стање ваздуха у зимским месецима и уопште, животне средине, а све у циљу подизања квалитета живота становника Бежаније и Новог Београда у целини.

  

Позивамо вас на промоцију најновијег дела наше прослављене ауторке Драгославе Гоге Копривице, у четвртак, 23. новембра 2023. године, у бежанијској Старој школи, Војвођанска 68 (Храм културе Бежанија), са почетком од 18 часова.

rb ksv

Први пут након Сајма књига у Београду, читалачкој публици ће бити представљена књига "Ружица Борисављевић - кнегиња Старог Влаха". Овим пионирским делом ауторка осветљава живот и дело Ружице Борисављевић (1924-2008), научног истраживача и филолога, заборављене хероине српске културе, остављене ван знања и самосвести нашег народа, апостолке српске политичке емиграције, и власнице највеће женске лепоте 20. столећа.

На промоцији ће, поред ауторке, о делу говорити и:

 • Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Српске Православне Цркве 
 • др Милан Младеновић, филозоф и писац
 • др Биљана Ђоровић, новинар и уредник Радио Београда 2

Музички део програма изводе "Слободни стругари". 

Добро дошли!

 

Надовезујући се на претходну вест о посети др Марије Здравковић НР Кини, новембра ове године, у могућности смо да Вам пренесемо и део атмосфере о њеном учешћу на Светском здравственом форуму у Шангају.

viber image 2023 11 19 10 28 05 750

 

viber image 2023 11 19 10 28 01 889

Она је предводила српску делегацију медицинских професионалаца, а током трајања Форума, одржала је пленарно излагање пред бројним учесницима из света медицине са свих меридијана.

Током трајања Форума, др Марија је била угошћена на чак 3 универзитета и 4 болнице у НР Кини.

viber image 2023 11 19 10 27 59 742

 

viber image 2023 11 19 10 27 57 551

Поврх свега, била је једина жена предавач на сесији у Шангају и једини професор из Европе, уз професоре из Канаде, САД-а, Хонг Кога и Макаоа на овом скупу.

viber image 2023 11 19 10 28 03 145

 

viber image 2023 11 19 10 27 58 697

Поносни смо на њен изузетан успех на овом догађају који завређује велико и дужно поштовање, те још једном шаљемо искрене честитке за нашу драгу докторку Марију, нашу Бежанинку.

Ових дана пренете су вести о трећем међународном стратешком форуму „Појас и пут“ који је одржан у Пекингу, главном граду Народне 23102023 mz Републике Кине, нашег осведоченог пријатеља и савезника у глобалној арени. На овом скупу од прворазредног међународног значаја, међу званичницима из више од 130 земаља и 30 међународних  организација, била је представљена и Република Србија.

У удружењу Стара Бежанија је са великим поносом и радошћу примљена вест да је у државној делегацији наше земље учествовала и Доц. др Марија Здравковић, кардиoлог и директорка КБЦ Бежанијска Коса. Посебно смо поносни на чињеницу да је др Марија наша Бежанинка, наш дугогодишњи прави и искрени пријатељ и особа која је увек пружала пуну подршку нашим активностима, акцијама и програму рада у целини.


Стога користимо ову прилику да јој упутимо речи поздрава и речи захвалности, уз жеље за пуно успеха и у будућем раду, те да заједно и даље чувамо и негујемо традицију, успомену и љубав за нашу домаћинску Бежанију, Нови Београд и Србију у целини.

Гасификација Бежаније као кључни чинилац бољег квалитета живота њених мештана дуго је у фокусу наших активности. Од нашег оснивања смо ову тему уврстили међу главна комунална питања наше локалне заједнице. Од како је усвојена планска документација за гасификацију, обраћали смо се надлежним инстанцама са апелима да се настави рад ка њеној реализацији. У претходном периоду обавештавали смо и о важним корацима оствареним у том правцу, од чега је набитнији био недавно усвајање Програма гасификације на нивоу Скупштине наше општине Нови Београд. 

 

Данас са великом радошћу примамо вест да је гасификација Бежаније сада и озваничена потписивањем уговора између општине Нови Београд, Јавног предузећа Србија Гас и предузећа ДМ Инвест, које ће извести радове на изградњи гасоводне мреже. Уговор су 19.10.2023. потписали у име општине Нови Београд  председник општине Бојан Бован, у име ЈП Србија Гас директор Душан Бајатовић, а у име ДМ Инвеста, директор Радослав Милићевић.

 

Уговор подразумева изградњу гасоводне мреже у дужини од 106 километара којом ће могућност прикључка добити они делови општине који нису повезани на даљински систем грејања, а то су, поред Бежаније, Бежанијске Косе и Бежаније 2-Ледина, блокови 13, 18, 25 и 64, као и корисници на локацијама Ушће, Тошин бунар, и Привредна зони Ауто-пут. Од тога, 83 километра мреже чини гасовод средњег и ниског притиска, а цео пројекат је вредан 11 милиона евра. 

 

Том приликом посебно је наглашено да у извођењу овог пројекта неће бити застоја око потребних дозвола, те да ће се цео посао на грађевинским радовима гасовода извести за годину дана од почетка градње.

 

Свесрдно поздрављамо и овај важан корак ка реализацији гасне мреже у Бежанији и надамо се скором почетку првих радова.

 

 

Док је сезона лова на ловним теренима Бежаније, као и ловиштима широм Срема, у пуном јеку, доносимо вам неколико цртица из овосезонских активности бежанијске ловачке секције.

Збор ловаца секције Бежанија одржан је 29.9.2023 године у просторијама удружења Стара Бежанија. Повод окупљања ловаца било је отварање нове ловне сезоне, а збор је одржан са следећим дневним редом:


1.Правила понашања у заштити ловишта од болести афричке куге
2.Безбедност у ловишту, како за саме учеснике у лову тако и за саму блиску средину
3.Промовисање нових стручних пратилаца и избор груповођа
4.Разно


Након упознавања чланова са насталом ситуацијом, и инструкцијама понашања од стране председника секције, Душка Чутурила, сви чланови су након дискусије прихватили изнете сугестије. У новог груповођу Четврте групе изабран је Драган Панић.


Након окончања збора и закључења формалног дневног реда, настављена је традиција дружења ловаца уз добру чашицу и ловачки гулаш, а наравно и уз нeизоставну шалу и добре вицеве.

Добар поглед желимо свим ловцима!

На молбу бројних пратилаца сајта, преносимо два објављена видео прилога са наше 8. Пасуљијаде одржане 2. новембра у ресторану Сава Сава на Јоциној Ади.

У питању су видео репортажа телевизије Балкан Трип и инстаграм објава председника општине Нови Београд, Бојана Бована. Уживајте!

 

 

У четвртак, 3. новембра 2023, на плацу Бранислава Ковачевића - Банета Ћаленског, у прелепом амбијенту Јоцине Аде, одржана је, осми пут по реду, традиционална Пасуљијада нашег Удружења.

Овим догађајем настављамо традицију наших редовних дружења на реци Сави, започету још 2011. године, која од 2014. носе назив бежанијских Пасуљијада. Од ове године, наша лепа традиција живи у новом руху, јер је породица Ковачевић - Ћаленски срдачно угостила Бежанинце у несвакидашњем простору праве оазе на реци - свом породичном ресторану Сава Сава.

domacini

Домаћини пасуљијаде - Борка и Бане, Душан и Јована

Овогодишњом Пасуљијадом симболично смо обележили и једну лепу годишњицу. Наиме, навршило се 18 година од оснивања нашег удружења 2005. године, те је ово био и својеврсни увод у наше "пунолетство". Стога смо се подсетили ранијих дружења, догађаја, активности и скупова, нашег заједничког одрастања и узрастања као организације, али и оних људи који су, улажући свој ентизијазам, своје знање, време, способности и средства у заједничке напоре за очување локалног индетитета, традиције, и унапређење живота наше локалне заједнице, утемељили и градили наше удружење у протеклих 18 година, а више нису са нама:

Бранислав Стојановић - Бранко Грдица, Радован Илић Максимов, Гордана Ранковић - Гоца Дозет, Бранислав Радовановић Калка, Слободан - Бели Кокотовић, Петар Јовановић - Пера Бајин, Петар Рашковић, као и Зоран Матијашевић, један од идејних твораца, оснивача и највећих прегалаца Старе Бежаније, и дугогодишњи председник нашег организационог одбора.

20231102 135807

Традиција која се бележи, памти, чува и живи...

Поред руководства удружења, управног и надзорног одбора, дружење уз добру храну, пиће, и домаће колаче врсних бежанијских домаћица, окупило је преко 70 чланова удружења, представника бежанијских породица, досадашњих домаћина бежанијских слава и прослава, те уважене госте - делегацију општине Нови Београд, предвођену председником општине Бојаном Бованом, Небојшу Жугића, директора Arena Channels Group, као и новинарску екипу Балкан Трип телевизије, која је припремљеном и емитованом  репортажом, на најлепши начин забележила овај догађај.

20231102 135603   20231102 135631   20231102 135642

Домаћин данашњег скупа, Бане Ћаленски, поздравио је све окупљене у име своје породице, као њен најстарији члан, док су његов син Душан и снаха Јована целог дана били дотојни наследници овог великог домаћина. Током скупа гостима су се обратили Волга Илић, председник удружења, Жељко Вујковић, председник организационог одбора, и Бојан Бован, председник општине Нови Београд. Подвучена је даља заједничка посвећеност памћењу и чувању тековина наших предака, и афирмацији вредних културно-историјских споменика у Бежанији, као и решеност да се здруженим напорима Бежанија учини лепшим местом за живот. Шести век нашег постојања и памћења нас обавезује да будемо достојни потомци својих славних предака. Зато ће нас и у будућем раду надахњивати лекције из бежанијске историје, зато ћемо и даље бити инспирисани примерима генерација наших претходника, вођени смислом и свећу о ономе што је најбоље за нашу локалну заједницу.       

   20231102 135726   20231102 142052   20231102 142300

    20231102 162124   20231102 175118   20231102 175124

За добру атмосферу и у наставку вечери побринуо се својеврски гитарски дуо - чувени Бежанинци Милан Кајгана и Бане Ексер, чије је брујање жица лако нашло жицу и свих гостију, чиме је испоштована још једна традиција којој остајемо верни - музичка кулминација сваке наше прославе, и весеље уз игру и песму, толико својствено бежанијском духу. Окупљено друштво се растало у најлепшем расположењу, а ток реке Саве однео је жамор у ноћ...

    20231102 165249   20231102 172359   20231102 175128

       20231102 162924   20231102 183849   20231102 172341   

 

Општина Нови Београд пренела је вест о обележавању 22. октобра, Дана ослобођења Бежаније у Другом светском рату и манифестацији Новобеоградски дани слободе које прослављамо до 5.новембра према раније објављеном програму.

У вести је истакнуто да ће општина Нови Београд допринети да се поред редовног помена жртвама, достојно обнављају и одржавају стратишта, међу којима је и дуго заборављано Спомен-гробље у Белановића рупи на Бежанијској Коси, где почива преко 8000 страдалника усташког и нацистичког злочина. 

Целу вест можете прочитати у наставку или на овом ЛИНКУ.

23102023 NB

НОВОБЕОГРАДСКИ ДАНИ СЛОБОДЕ - Комеморативна свечаност у Белановића Рупи


Ми смо оно што памтимо
Све што нисмо упамтили, то више не постоји.


Отуда наша посвећеност култури сећања, која нас је традиционално окупила и на овом месту страдња и вечном почивалишту преко 8000 жртава нацистичке Немачке и геноцидне Неовисне државе Хрватске. Ова Комеморативна свечаност била је део програма „Култура сећања Новобеограђана“ и организовали су је Удружење бораца НОР-а Нови Београд и Удружење грађана „Стара Бежанија“ уз подршку и учешће партнерских удружења.

Комеморација је део већ традиционалне манифестације „Новобеоградски дани слободе“ у оквиру које се на овај начин обележава и 22. октобар - Дан ослобођења Бежаније – колевке савременог Новог Београда. Навршило се 79 година од како је Бежанија ослобођена у Другом светском рату. Молебан на месту страдања служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Георгија, а представници организатора и партнерских организација положили су венце на спомен-обележје.

23102023 av

Није случајно што се традиционално окупљамо на овом месту. И ове године понављамо да је ово место страдања, ова Белановића Рупа, учинило да Бежанија више не буде само насељено место, географски појам, већ историјско место, и место опомене да се злочин не заборави.


Ми, присутни на овом комеморативном скупу, имамо привилегију спознаје друштвеног и цивилизацијског хода кроз време. Ми смо чувари сећања.


Жртве из Белановића Рупе нас обавезују да страшно историјско искуство не препустимо мраку заборава, већ да се освестимо и покренемо обнову општих вредности: љубави, части, културе сећања, стваралаштва и надасве – хуманости.


Историја нас позива да покажемо „умеће памћења“ и преузмемо личну одговорност за будућност наших потомака. Историја нас обавезује да испричамо велику причу о нашим прецима и страдању народа који је изнад свега ценио истину и слободу.

23102023 bezaninci

Жртве нас обавезују да овом месту вратимо достојанство, статус Спомен парка, да их не заборавимо, да их по други пут заборавом не убијемо.


Ту људску и историјску обавезу с топлином, љубављу и родољубљем данас традиционално исказују:

 • Удружење бораца НОР-а Нови Београд
 • Удружење „Стара Бежанија“
 • Свештено братство храма Светог Георгија у Бежанији
 • Одред новобеоградских извиђача „Пантер“
 • Креативна учионица „Борац“
 • Чланови и представници партнерских организација у пројекту „Култура сећања Новобеограђана“: Покрет социјалиста, СКОЈ, НКПЈ, као и Беофорум и Фонд Дијаспоре за матицу, Друштво српских домаћина, Клуб генерала и адмирала, који нам пружају не само моралну подршку
 • као и стални учесници комеморативних програма на овом месту


У име организатора изражавамо дубоку захвалност свим учесницима обележавања Дана ослобођења, представницима програма „Култура сећања Новобеограђана“, као и делегацији општине Нови Београд на челу са председником Бојаном Бованом, захваљујући коме се наша општина данас враћа на место које јој припада у очувању колективног памћења, и у нашим иницијативама да се врати достојанство жртвама које безимено почивају у Белановића Рупи.

23102023 bb     23102023 mz

Захвални смо и пријатељима наших удржења др Марији Здравковић (КБЦ Бежанијска Коса), др Љиљани Вернер (Фонд Дијаспора за матицу), Николи Чубрићу (Београдски форум за свет равноправних), Миломиру Миладиновићу (председник Скупштине генерала и адмирала), Драгану Стевићу (Покрет социјалиста – Градски одбор Београд), Николи Каравезићу (СКОЈ-НКПЈ) и Небојши Жугићу (Arena Channels Group) који сваки на свој начин, вођени ентузијазмом, љубављу, и осећањима родољубља и предачке обавезе, неуморно доприносе да успомена на бежанијска стратишта живи.

На овом комеморативном скупу представљена је и иницијатива Ранка Р. Спалевића, председника УБНОР-а Нови Београд „ЗА СПОМЕН ПАРК БЕЛАНОВИЋА РУПА“ – која представља апел за одбрану достојанства жртава које овде почивају, на Спомен гробљу на Бежанијској коси, како се званично назива ово Место страдања.

На младима свет не остаје – он њима припада. Млади су енергија нашег програма Култура сећања. Млади су понос, нада и будућност културе сећања. Традиционално, пригодни програм подарила нам је КРЕАТИВНА УЧИОНИЦА „БОРАЦ“ коју под нашим покровитељством и у оквиру пројекта „Култура сећања Новобеограђана већ пету годину води Зорица Церовић, професор српског језика и књижевности.

23102023 brac

Организатори Комеморативне свечаности приредили су пријем за борце, госте и учеснике програма. Том приликом учесници су у Храму културе „Бежанија“ разгледали су и пригодну изложбу радова „Креативне учионице БОРАЦ“ и мали сајам књига Београдског форума за свет равноправних.

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1582142
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
499
2434
4966
10997
40644
39858
1582142

Forecast Today
1248

4.23%
18.33%
5.44%
4.37%
0.20%
67.42%

Vaša IP adresa: 44.211.117.197
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.