• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт уништи,

и свима у гробовима

живот дарова!

uskrs

 

Свим Бежанинкама и Бежанинцима, свим пријатељима нашег удружења и посетиоцима нашег сајта, срдачно честитамо највећи хришћански празник, радосним поздравом - ХРИСТОС ВАСКРСЕ !

 

 

У уторак, 11. априла, свечано је обележен Дан општине Нови Београд, и прослављен 75. рођендан новог града на левој обали Саве. Тога дана 1948. године, након ратног прекида, и са новим планом и визијом, почео је период савременог развоја данашњег Новог Београда. Овогодишња манифестација обележавања Дана општине уприличена је у новобеоградском позоришту "Пинокио", уз свечани програм.

На свечаности су у име нашег удружења присуствовали Волга Илић, председник удружења, и Жељко Вујковић, председник организационог одбора. Ово је први пут од 1955. године, када је Бежанија постала део Новог Београда, да су преставници наше локалне заједнице позвани на обележавање најзначајнијег празника наше општине, а свакако и први пут за последњих осамнаест година, колико наше удружење формално постоји. 

20230411 194921

Председник удружења Стара Бежанија Волга Илић и председник општине Нови Београд Бојан Бован

 Уз захвалност општинском руководству на позиву, доносимо вам интегралну вест о овом догађају, објављену на сајту општине:

Нови Београд свечано обележио 75. рођендан

 

Оно што Нови Београд, поред његових изузетних урбанистичких карактеристика и река које га окружују чини метрополом је – неговање различитости – изјавио је синоћ председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, на свечаности поводом Дана општине, 11. априла.

Свој 75. рођендан, Нови Београд је обележио на пријему и уз пригодан културно-уметнички програм у Позоришту „Пинокио“.

-Овај велелепни скуп потврда је присуства људи различите националности, различите старосне доби и занимања, а свака та појединачна вредност је оно што Новом Београду даје одлике великих светских градова и престоница, попут Берлина или Париза – рекао је Бован обраћајући се присутнима у сали.

Он је поручио да поред обавезе да поштујемо и негујемо различитост, морамо да негујемо и нашу историју.

– Пре него што је прва лопата забијена у изградњу Новог Београда, само неколико година раније, током Другог светског рата, територија будућег модерног града је натопљена крвљу невиних жртава; Срба, Јевреја и Рома. Наша обавеза је да те жртве, као и градитеље Новог Београда, не заборавимо и да према њима гајимо посебно поштовање – нагласио је председник општине. – Знамо да се сада реконструише Старо сајмиште. Моја обавеза је да Белановића јаму, коју нисмо до сада обележили, обележимо као место где су положена тела многих невино страдалих.

Говорећи о настанку Новог Београда, председник општине се посебно осврнуо на захвалност градитељима.

– Они су нам те 1948. године, створили велелепан град и дали му један безвременски живот. Тај град ће се развијати и надживети и своје градитеље и нас. Дато нам је да водимо рачуна о Новом Београду. Оно што су градитељи стварали, а што стоји и данас, и што су, како они то кажу градили срцем, мора посебно да се чува.

Од изузетне је важности, да одржавамо све оно што је саграђено у то време. Свакако је најзахтевније одржавати велики број зграда из тог доба, али по било коју цену морамо издвајати средства и улагати рад да се све што је оштећено, поправи – нагласио је Бован.

Свечаност поводом дана општине Нови Београд употпунили су Полицијски оркестар, затим Дечији хор „Чаролија“ који је отпевао химну Србије и Београда, као и Културно-уметничко друштво „Талија“ које је извело сплет народних игара из Србије.

Модератор програма била је грумица Даница Тодоровић, а приказан је филм посвећен обележавању 30 година Новог Београда. У име Удружења градитеља, присутнима се обратио представник тог удружења Стеван Стојановић, који је нагласио да сваки велики град, чува знамења своје историје и да се стално освежава садржајима које креирају гренерације његових становника.

У холу Позоришта „Пинокио“ приређена је изложба фотографија са мотивима Новог Београда, снимљених у последње две године, које су пристигле на конкурс расписан поводом Дана општине.

 

 

Сирија је недавно била погођена ужасним земљтресом. Нажалост, ова природна катастрофа није једини проблем са којом се суочава сиријски народ. У Сирији се водиsirija крвави грађански рат од 2011. године који је изазаван од стране САД-а. Због тога велики број људи је остао без својих домова, или је био приморан да емигрира. Број настрадалих током рата се мери у стотинама хиљада. САД, ЕУ и други њихови савезници су увели геноцидне санкције према народу Сирије. Уместо помоћи током земљотреса, главни град Дамаск се соучио са гранатирањем од стране Израела.

Слање хуманитарне помоћи за Сирију је практично немогуће због ужасних санкција које трпи народ ове земље. Једина могућност да се помогне народ Сирије је слање финансијске помоћи преко Амбасаде Сирије у Србији. Зато вас позивамо на хуманитарни концерт за помоћ народу Сирије који је страдао од разорног земљотреса. Он ће бити организован у суботу 15. априла са почетком у 19 ч. у просторијама Храма културе “Стара Бежанија”, Војвођанска 68, Нови Београд.

О самом хуманитарном концерту је обавештена Амбасада Сирије и сиријски студенти у Србији. Сав приход који се буде сакупио током концерта биће предат Амбасади Сирије у Србији. Народ у Србији зна добро шта су ратови, избегличке колоне, губитак дома, страдања и људска патња. Kад је нама било тешко народ Сирије је био уз нас. Стога одужимо се и будимо солидарни! Наше мало некоме може значити много!

Видимо се 15. априла у 19 ч!

Председник Републике Србије, Александар Вучић, говорио је о Војвођанској улици у Бежанији и будућем развоју нашег краја у емисији "Четвртком у 9", емитованој на 1. програму Радио телевизије Србије, у четвртак, 6. априла 2023, у 21:00 час.

Одговарајући на питање водитеља емисије, Горислава Папића, како ће се долазити до будућег националног стадиона у Сурчину, председник је одговорио да је саобраћајна веза омогућена новом магистралом Нови Београд-Сурчин, истакавши да је Војвођанска улица сада најбржа веза града са овом зоном будућег развоја града. Председник је поменуо и да предстоје заршни радови на реконструкцији и проширењу кружног тока у Бежанији, притом, поменувши да ће се истим путем долазити и до будућег сајма за ЕКСПО 2027, који се планира у суседству националног стадиона.

Цело излагање о томе можете погледати на доњем линку:

 

 

У среду, 5. априла 2023. у 10.30 часова десио се први, и изузетно значајан корак на дугом путу ка обнови зграде Старе основне школе у Бежанији. 

Наше удружење, чије седиште се налази у овој згради од 2019. године, и чијом иницијативом је Влада Србије заштитила зграду, прогласивши је за непокретно културно добро - споменик културе 2018. године, имало је ту ванредну част да у овом простору пуном наслеђа и локалне традиције, угости председника градске општине Нови Београд, господина Бојана Бована, и делегацију Завода за заштиту споменика културе Града Београда, на челу са директорком Завода, госпођом Оливером Вучковић.

05042023 1

Састанак је уприличен поводом наших ранијих иницијатива упућених Општини и Заводу на ову тему, с обзиром на девастацију која је нанета овом културном добру у претходним деценијама, и последичном потребом за хитном санацијом и рестаруацијом зграде, како би се она заштитила од даљег пропадања, сачувала за наредне генерације, и омогућило њено одрживо коришћење у културне сврхе. 

Наши апели су примљени са дужном пажњом и искреном бригом за судбину ове зграде, о чему сведочи залагање председника општине, господина Бована, да се предстваници Завода лично и непосредно упознају са стањем у којем се налази зграда, и отвори простор за разматрање неопходних корака ка њеној обнови.  

На састанку су представљене имовинско-правне чињенице, историјат зграде, разматрани инфраструктурни аспекти, размењене  информације о процедуралним питањима везаним за конзерваторске услове и пројекат реконструкције, а било је речи и о околностима актуелне употребе зграде и културним садржајима које удружење приређује у овом простору у оквиру Храма културе "Бежанија" и пројекта "Култура сећања" у сарадњи са партнерским организацијама.

05042023 2     05042023 3

Састанак је закључен разменом контаката и договором да се у директној и интензивној комуникацији у наредном периоду, кроз заједнички напор, дође до плана припреме пројекта реконструкције. Уз велику захвалност председнику Бовану, првом председнику општине који је посетио зграду Старе основне школе у Бежанији, и директорки Вучковић, чији тим стручњака се са високом мотивисаношћу прихватио вођења овог посла, остајемо уверени да ће данашњи датум бити запамћен као камен темељац великог посла чијим резултатима ће се поносити Бежанија, Нови Београд, и сви Београђани. 

Удружење грађана Стара Бежанија овим путем упућује изразе искрене захвалности нашим члановима, пријатељима и добротворима, људима који су из дана у дан, и при сваком поводу, уз нас и наше прегалништво, свакодневно и неуморно на заједничком циљу очувања и неговања нашег индентитета и нашег наслеђа, а за лепшу и бољу, нашу Бежанију. Посебно се захваљујемо нашим члановима који су се истакли несебично помажући наше претходне скупове и догагађаје које смо недавно организовали:

Сестре Пророкове (Павичевић) – Слободанка Матковић, Аница Тодоровић и Љиља Стојковић

Сестре Дозет –

Весна Дозет и Бојка Крстић

Милена Белановић

Љиља Тришић (Ковачевић)

Драга Умичевић

Славица Милојевић - Костикина

Стеван и Мира Нешковић

Зоран Мацура

Цвета Стојановић - Грдичина

Софија Царан

Горан Радовановић - Калкин

Мира Миловановић

Бане Ковачевић - Ћаленски

Божица Вујковић (Дозет)

Берислав Мацура

Зора Јанковић

Јадранка Матијашевић

Жарко Ковачевић

Олгица Башкот (Ковачевић)

Душанка Лалић

Волга Илић - Максимова

Нада Петровић (Петронијевић) - Зорбић

sesti vek trajanja

 

У Бежанији је 01.априла 2023. године свечано обележено отварање новоизграђене магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин. Нова магистрала директно повезује кружни ток код споменика у Бежанији са петљом "Сурчин-југ" и њоме се остварује најкраћа и најдиректнија веза Бежаније и целог Новог Београда са ауто-путем А2 "Милош Велики".

010402023 kruzni tok 1baner1  

Том приликом наше удружење приредило је свечани скуп на кружном току код споменика, где се окупио велики број наших истакнутих чланова, породица домаћина бежанијске славе, пријатеља удружења, пратилаца и поштовалаца наших активности. Изузетно лоше временске прилике и киша која је падала цео дан нису покварили весело расположење окупљених и радост због завршетка једног од највећих инфраструктрурних објеката на нашем локалитету. Вредне руке бежанијских домаћица су се и овога пута показале дорасле важности овог свечаног повода, те су и окупљени грађани могли да пробају разноврсно и с љубављу припремљено домаће послужење. 

 010402023 kt2   01042023 kt3    01042023 posl

За најистрајније, дружење уз комшијске разговоре и топло освежење, настављено је у кући Максимових тог поподнева.

 01042023 maks1   01042023 maks2   01042023 maks3

 

Наша јавност је већ упозната са бројним имовинско-правним проблемима у Бежанији, нарочито оним који настају у поступцима експропријације бежанијске земље, док и сами Бежанинци имају горко, лично и историјско искуство неправедних и спорних екпропријација у деценијама које су иза нас. 

Авет неправде је сада поново пробуђен у најновијем процесу изградње магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин, која треба да буде главна саобраћајна веза града са ауто-путем "Милош Велики".

Овога пута, на удару су се нашле наше комшије из Виноградске улице, чије куће и имања су на траси овог пута. У току су бројни управни и судски поступци ради утврђивања правичне накнаде за имовину која треба да се експроприше и руши ради изградње овог магистралног пута. Сликовит и најтужнији пример, је случај Љиљане Лекић из Виноградске 37, која је суочена са опасношћу да остане своје имовине, с обзиром да јој сваког тренутка прети исељење из њене куће. Накнада за експропријацију њене имовине је толико ниска да она с тим новцем  не може себи да обезбеди други кров над главом. Погледајте снимак њеног обраћања, емитован на телевизији К1, у недељу, 22.01. у 9:15 часова. У прилогу је гостовала и председница нашег удрuжења Волга Илић:

 

 

 

Госпођа Лекић се већ обраћала апелима јавности и на телевизији Нова С, у прилогу емитованом 18.01. у 6:50 часова. Наше удружење помно и солидарно прати овај, и све спорне поступке у овом процесу, и нећемо мировати, нити седети скршених руку док се наши први суседи избацују на улицу. Снажно поздрављамо развој наше општине и града, као и изградњу пута који су многи чекали, али још жустирије тражимо правду и правично решење за све оне наше суграђане који су приморани да зарад општег јавног интереса уступе своју дедовину и напусте дом у којем су се родиле и живеле генерације.

Речима телевизијске репортерке - нека се свако запита колико заправо вреди његова дедовина.

 

У нашој галерији "Милован Видак" у суботу, 10. децембра, отворена је изложба под називом "Све у овом сну је већ записано". Излажу ликовне уметнице Марија Симић Маравиља и Марија Младеновић. Изложбу је својим надахнутим излагањем отворио Пра Милан Младеновић (др Милан Младеновић), након чега је бројна уметничка публика уживала у делима ауторки и пратећем музикком програму којим су ово уметничко вече улепшали Гордана Солевић Суботић, песникиња, Милутин Обрадовић, музичар, и Марија Младеновић, коауторка изложбе и пијанисткиња.

 Кликом на појединачне слике можете добити већи приказ.

msm1  msm2  msm3  msm4  msm5  msm6   

У среду, 16. новембра 2022, присуствовали смо инциденту и целодневним немилим сценама у Бежанији, када је у улици Тошин Бунар, насилним путем, и уз асистенцију бројних полицијских снага, извршена пресуда којом је бежанијска породица Малешевић (Инђијини) остала без свог земљишта, а чији је дугогодишњи закупац била породица Мацура. Том приликом је дошло до насилног упада и у аутосервис Мацуриних, узмениравања, и привођења чланова њихове породице. 

Наше удружењење скреће пажњу јавности да овакво поступање не предстваља изолован пример безакоња, те да има основа за сумњу да се ради о једном од познатих противправних образаца, којим се покушава извршити "легална" узурпација вредне бежанијске земље, а о чему смо већ раније писали, када је у питању било приватно пољопривредно земљиште оглашено у закуп путем лицитације. Стога наглашавамо да се најоштрије противимо оваквом поступању.

Као грађани којима је добро познат горак укус вишедеценијских неправди у експроријацији и узурпацији бежанијске земље, на којој је изграђен данашњи Нови Београд, напомињемо да ћемо и надаље будно пратити овај, и друге случајеве, где се опште добро једне локалне заједнице, правна и имовинска сигурност њених чланова, грубо повређују зарад партикуларних интереса сумњивих појединаца, који отимају дедовине и баштине вредних Бежанинаца, а све под плаштом спровођења правде и законитости.

 На наредним линковима доносимо вам немонитране аматерске снимке са лица места:

 https://youtu.be/Gl3QXjM-ux8

https://youtu.be/hBC7WeBWugc

https://youtu.be/A_8hFeuSx9U

https://youtube.com/shorts/y1XLxIM3pHY?feature=share

https://youtu.be/MUlhSscK7LE

https://youtu.be/iCvE-5ROi8I

https://youtu.be/pDsK9aPj1Vo

 

 

Обратили смо се господину Бојану Бовану, новом председнику наше општине Нови Београд, како бисмо одржали заједнички састанак и размотрили актуелна питања и проблеме које тиште грађане Бежаније. Копију нашег дописа можете видети у наставку (клик на слику ради већег приказа):

  page 0001

Имали смо велику част да у понедељак, 24. октобра у просторијама нашег удружења угостимо господина Живадина Јовановића, председника Београдског форума за свет равноправних, некадашњег министра за иностране послове СР Југославије у савезној Влади Момира Булатовића (1998-2000), и прекаљеног дипломату СФРЈ и СРЈ.

Screenshot 20221025 000151 Gallery

Господин Јовановић одржао је трибину под називом "1244 - КЉУЧ МИРА У ЕВРОПИ" и представио своју књигу истог наслова. Kњига на 890 страна доноси збирку чланака, интервјуа и јавних иступања аутора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године.

На трибини, која је побудила живо интересовање присутних, и интерактивну дискусију, говорило се о неминовности решења за Kосово и Метохију које је засновано на поштовању принципа Повеље УН, Завршног документа ОЕБС-а, Резолуције СБ УН 1244 и Устава Србије.

Нарочито је истакнута реактуелизација Резолуције СБ УН 1244 у контексту нових оружаних сукоба у Европи, и свакодневних претњи новим глобалним конфликтима, те њен шири значај као репера за решење сличних проблема у међународној политици. Принципи међународног права и поштовања територијалног интегритета суверених земаља, а и улога самих Уједињених нација, данас се враћају на велика врата светске дипломатије, као једина реална, праведна и законита платформа за преговарање и решавање питања од којих зависи МИР У СВЕТУ, а посебно данас, У ЕВРОПИ.

20221024 174647

Такође, у закључку трибине, као и потоњем неформалном дружењу уз послужење вредних Бежанинки, могло се чути и доста занимљивих, и јавности мање познатих чињеница и околности из периода који је претходио доношењу Резолуције 1244 СБ УН, али и поучних порука о значају детанта у кризним ситуацијама, улози политике у руковођењу дипломатијом и динамици међународних односа.

У петак, 21. октобра обележили смо 78. годишњицу ослобођења Бежаније у Другом светском рату. Окупили смо се на страшном стратишту у Белановића Рупи поред Старог бежанијског гробља, и одали пошту хиљадама незаборављених жртава нацистичког и усташког злочина који овде почивају. Јер ми памтимо.

Молебан за упокојене служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Ђорђа. Окупљенима су се обратили Волга Илић, председница удружења "Стара Бежанија", и Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Новог Београда.

Ове године обележавању овог важног датума у историји нашег места по први пут су присуствовали и ђаци основне школе "Драган Лукић" на Бежанијској Коси, предвођени Ољом Ћоровић, директорком школе. 

23102022    23102022 2

 

 

 

НАКОН ВЕЛИКОГ ОДЗИВА ГРАЂАНА ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА И У ПОСЛЕДЊИМ САТИМА ПОТПИСИВАЊА ПЕТИЦИЈЕ, ОДЛУЧЕНО ЈЕ ДА СЕ ПЕТИЦИЈА ПРОДУЖИ. ПОТПИСИ ЋЕ СЕ ПРИКУПЉАТИ ЈОШ ДАНАС И СУТРА (ПОНЕДЕЉАК, 17.10 И УТОРАК, 18.10) ОД 16:00 ДО 18:30 ЧАСОВА. 

ПОЗИВАМО СВЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ ИЗ БИЛО КОГ РАЗЛОГА НИСУ СТИГЛИ ДА ПОТПИШУ ПЕТИЦИЈУ У РЕДОВНОМ ТЕРМИНУ, ИЛИ ТЕК САДА САЗНАЈУ ЗА ПЕТИЦИЈУ, ДА ДАЈУ СВОЈ ПОТПИС ЗА ОДБРАНУ БЕЖАНИЈЕ!

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1345597
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
932
1544
4404
4765
18133
20885
1345597

Forecast Today
816

4.71%
16.71%
4.84%
5.05%
0.23%
68.45%

Vaša IP adresa: 3.237.31.191
© 2023 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.