• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

Председник Републике Србије, Александар Вучић, говорио је о Војвођанској улици у Бежанији и будућем развоју нашег краја у емисији "Четвртком у 9", емитованој на 1. програму Радио телевизије Србије, у четвртак, 6. априла 2023, у 21:00 час.

Одговарајући на питање водитеља емисије, Горислава Папића, како ће се долазити до будућег националног стадиона у Сурчину, председник је одговорио да је саобраћајна веза омогућена новом магистралом Нови Београд-Сурчин, истакавши да је Војвођанска улица сада најбржа веза града са овом зоном будућег развоја града. Председник је поменуо и да предстоје заршни радови на реконструкцији и проширењу кружног тока у Бежанији, притом, поменувши да ће се истим путем долазити и до будућег сајма за ЕКСПО 2027, који се планира у суседству националног стадиона.

Цело излагање о томе можете погледати на доњем линку:

 

 

У среду, 5. априла 2023. у 10.30 часова десио се први, и изузетно значајан корак на дугом путу ка обнови зграде Старе основне школе у Бежанији. 

Наше удружење, чије седиште се налази у овој згради од 2019. године, и чијом иницијативом је Влада Србије заштитила зграду, прогласивши је за непокретно културно добро - споменик културе 2018. године, имало је ту ванредну част да у овом простору пуном наслеђа и локалне традиције, угости председника градске општине Нови Београд, господина Бојана Бована, и делегацију Завода за заштиту споменика културе Града Београда, на челу са директорком Завода, госпођом Оливером Вучковић.

05042023 1

Састанак је уприличен поводом наших ранијих иницијатива упућених Општини и Заводу на ову тему, с обзиром на девастацију која је нанета овом културном добру у претходним деценијама, и последичном потребом за хитном санацијом и рестаруацијом зграде, како би се она заштитила од даљег пропадања, сачувала за наредне генерације, и омогућило њено одрживо коришћење у културне сврхе. 

Наши апели су примљени са дужном пажњом и искреном бригом за судбину ове зграде, о чему сведочи залагање председника општине, господина Бована, да се предстваници Завода лично и непосредно упознају са стањем у којем се налази зграда, и отвори простор за разматрање неопходних корака ка њеној обнови.  

На састанку су представљене имовинско-правне чињенице, историјат зграде, разматрани инфраструктурни аспекти, размењене  информације о процедуралним питањима везаним за конзерваторске услове и пројекат реконструкције, а било је речи и о околностима актуелне употребе зграде и културним садржајима које удружење приређује у овом простору у оквиру Храма културе "Бежанија" и пројекта "Култура сећања" у сарадњи са партнерским организацијама.

05042023 2     05042023 3

Састанак је закључен разменом контаката и договором да се у директној и интензивној комуникацији у наредном периоду, кроз заједнички напор, дође до плана припреме пројекта реконструкције. Уз велику захвалност председнику Бовану, првом председнику општине који је посетио зграду Старе основне школе у Бежанији, и директорки Вучковић, чији тим стручњака се са високом мотивисаношћу прихватио вођења овог посла, остајемо уверени да ће данашњи датум бити запамћен као камен темељац великог посла чијим резултатима ће се поносити Бежанија, Нови Београд, и сви Београђани. 

Удружење грађана Стара Бежанија овим путем упућује изразе искрене захвалности нашим члановима, пријатељима и добротворима, људима који су из дана у дан, и при сваком поводу, уз нас и наше прегалништво, свакодневно и неуморно на заједничком циљу очувања и неговања нашег индентитета и нашег наслеђа, а за лепшу и бољу, нашу Бежанију. Посебно се захваљујемо нашим члановима који су се истакли несебично помажући наше претходне скупове и догагађаје које смо недавно организовали:

Сестре Пророкове (Павичевић) – Слободанка Матковић, Аница Тодоровић и Љиља Стојковић

Сестре Дозет –

Весна Дозет и Бојка Крстић

Милена Белановић

Љиља Тришић (Ковачевић)

Драга Умичевић

Славица Милојевић - Костикина

Стеван и Мира Нешковић

Зоран Мацура

Цвета Стојановић - Грдичина

Софија Царан

Горан Радовановић - Калкин

Мира Миловановић

Бане Ковачевић - Ћаленски

Божица Вујковић (Дозет)

Берислав Мацура

Зора Јанковић

Јадранка Матијашевић

Жарко Ковачевић

Олгица Башкот (Ковачевић)

Душанка Лалић

Волга Илић - Максимова

Нада Петровић (Петронијевић) - Зорбић

sesti vek trajanja

 

У Бежанији је 01.априла 2023. године свечано обележено отварање новоизграђене магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин. Нова магистрала директно повезује кружни ток код споменика у Бежанији са петљом "Сурчин-југ" и њоме се остварује најкраћа и најдиректнија веза Бежаније и целог Новог Београда са ауто-путем А2 "Милош Велики".

010402023 kruzni tok 1baner1  

Том приликом наше удружење приредило је свечани скуп на кружном току код споменика, где се окупио велики број наших истакнутих чланова, породица домаћина бежанијске славе, пријатеља удружења, пратилаца и поштовалаца наших активности. Изузетно лоше временске прилике и киша која је падала цео дан нису покварили весело расположење окупљених и радост због завршетка једног од највећих инфраструктрурних објеката на нашем локалитету. Вредне руке бежанијских домаћица су се и овога пута показале дорасле важности овог свечаног повода, те су и окупљени грађани могли да пробају разноврсно и с љубављу припремљено домаће послужење. 

 010402023 kt2   01042023 kt3    01042023 posl

За најистрајније, дружење уз комшијске разговоре и топло освежење, настављено је у кући Максимових тог поподнева.

 01042023 maks1   01042023 maks2   01042023 maks3

 

Наша јавност је већ упозната са бројним имовинско-правним проблемима у Бежанији, нарочито оним који настају у поступцима експропријације бежанијске земље, док и сами Бежанинци имају горко, лично и историјско искуство неправедних и спорних екпропријација у деценијама које су иза нас. 

Авет неправде је сада поново пробуђен у најновијем процесу изградње магистралне саобраћајнице Нови Београд - Сурчин, која треба да буде главна саобраћајна веза града са ауто-путем "Милош Велики".

Овога пута, на удару су се нашле наше комшије из Виноградске улице, чије куће и имања су на траси овог пута. У току су бројни управни и судски поступци ради утврђивања правичне накнаде за имовину која треба да се експроприше и руши ради изградње овог магистралног пута. Сликовит и најтужнији пример, је случај Љиљане Лекић из Виноградске 37, која је суочена са опасношћу да остане своје имовине, с обзиром да јој сваког тренутка прети исељење из њене куће. Накнада за експропријацију њене имовине је толико ниска да она с тим новцем  не може себи да обезбеди други кров над главом. Погледајте снимак њеног обраћања, емитован на телевизији К1, у недељу, 22.01. у 9:15 часова. У прилогу је гостовала и председница нашег удрuжења Волга Илић:

 

 

 

Госпођа Лекић се већ обраћала апелима јавности и на телевизији Нова С, у прилогу емитованом 18.01. у 6:50 часова. Наше удружење помно и солидарно прати овај, и све спорне поступке у овом процесу, и нећемо мировати, нити седети скршених руку док се наши први суседи избацују на улицу. Снажно поздрављамо развој наше општине и града, као и изградњу пута који су многи чекали, али још жустирије тражимо правду и правично решење за све оне наше суграђане који су приморани да зарад општег јавног интереса уступе своју дедовину и напусте дом у којем су се родиле и живеле генерације.

Речима телевизијске репортерке - нека се свако запита колико заправо вреди његова дедовина.

 

У нашој галерији "Милован Видак" у суботу, 10. децембра, отворена је изложба под називом "Све у овом сну је већ записано". Излажу ликовне уметнице Марија Симић Маравиља и Марија Младеновић. Изложбу је својим надахнутим излагањем отворио Пра Милан Младеновић (др Милан Младеновић), након чега је бројна уметничка публика уживала у делима ауторки и пратећем музикком програму којим су ово уметничко вече улепшали Гордана Солевић Суботић, песникиња, Милутин Обрадовић, музичар, и Марија Младеновић, коауторка изложбе и пијанисткиња.

 Кликом на појединачне слике можете добити већи приказ.

msm1  msm2  msm3  msm4  msm5  msm6   

У среду, 16. новембра 2022, присуствовали смо инциденту и целодневним немилим сценама у Бежанији, када је у улици Тошин Бунар, насилним путем, и уз асистенцију бројних полицијских снага, извршена пресуда којом је бежанијска породица Малешевић (Инђијини) остала без свог земљишта, а чији је дугогодишњи закупац била породица Мацура. Том приликом је дошло до насилног упада и у аутосервис Мацуриних, узмениравања, и привођења чланова њихове породице. 

Наше удружењење скреће пажњу јавности да овакво поступање не предстваља изолован пример безакоња, те да има основа за сумњу да се ради о једном од познатих противправних образаца, којим се покушава извршити "легална" узурпација вредне бежанијске земље, а о чему смо већ раније писали, када је у питању било приватно пољопривредно земљиште оглашено у закуп путем лицитације. Стога наглашавамо да се најоштрије противимо оваквом поступању.

Као грађани којима је добро познат горак укус вишедеценијских неправди у експроријацији и узурпацији бежанијске земље, на којој је изграђен данашњи Нови Београд, напомињемо да ћемо и надаље будно пратити овај, и друге случајеве, где се опште добро једне локалне заједнице, правна и имовинска сигурност њених чланова, грубо повређују зарад партикуларних интереса сумњивих појединаца, који отимају дедовине и баштине вредних Бежанинаца, а све под плаштом спровођења правде и законитости.

 На наредним линковима доносимо вам немонитране аматерске снимке са лица места:

 https://youtu.be/Gl3QXjM-ux8

https://youtu.be/hBC7WeBWugc

https://youtu.be/A_8hFeuSx9U

https://youtube.com/shorts/y1XLxIM3pHY?feature=share

https://youtu.be/MUlhSscK7LE

https://youtu.be/iCvE-5ROi8I

https://youtu.be/pDsK9aPj1Vo

 

 

Обратили смо се господину Бојану Бовану, новом председнику наше општине Нови Београд, како бисмо одржали заједнички састанак и размотрили актуелна питања и проблеме које тиште грађане Бежаније. Копију нашег дописа можете видети у наставку (клик на слику ради већег приказа):

  page 0001

Имали смо велику част да у понедељак, 24. октобра у просторијама нашег удружења угостимо господина Живадина Јовановића, председника Београдског форума за свет равноправних, некадашњег министра за иностране послове СР Југославије у савезној Влади Момира Булатовића (1998-2000), и прекаљеног дипломату СФРЈ и СРЈ.

Screenshot 20221025 000151 Gallery

Господин Јовановић одржао је трибину под називом "1244 - КЉУЧ МИРА У ЕВРОПИ" и представио своју књигу истог наслова. Kњига на 890 страна доноси збирку чланака, интервјуа и јавних иступања аутора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године.

На трибини, која је побудила живо интересовање присутних, и интерактивну дискусију, говорило се о неминовности решења за Kосово и Метохију које је засновано на поштовању принципа Повеље УН, Завршног документа ОЕБС-а, Резолуције СБ УН 1244 и Устава Србије.

Нарочито је истакнута реактуелизација Резолуције СБ УН 1244 у контексту нових оружаних сукоба у Европи, и свакодневних претњи новим глобалним конфликтима, те њен шири значај као репера за решење сличних проблема у међународној политици. Принципи међународног права и поштовања територијалног интегритета суверених земаља, а и улога самих Уједињених нација, данас се враћају на велика врата светске дипломатије, као једина реална, праведна и законита платформа за преговарање и решавање питања од којих зависи МИР У СВЕТУ, а посебно данас, У ЕВРОПИ.

20221024 174647

Такође, у закључку трибине, као и потоњем неформалном дружењу уз послужење вредних Бежанинки, могло се чути и доста занимљивих, и јавности мање познатих чињеница и околности из периода који је претходио доношењу Резолуције 1244 СБ УН, али и поучних порука о значају детанта у кризним ситуацијама, улози политике у руковођењу дипломатијом и динамици међународних односа.

У петак, 21. октобра обележили смо 78. годишњицу ослобођења Бежаније у Другом светском рату. Окупили смо се на страшном стратишту у Белановића Рупи поред Старог бежанијског гробља, и одали пошту хиљадама незаборављених жртава нацистичког и усташког злочина који овде почивају. Јер ми памтимо.

Молебан за упокојене служио је отац Андрија Вукчевић, парох бежанијске цркве Светог Ђорђа. Окупљенима су се обратили Волга Илић, председница удружења "Стара Бежанија", и Ранко Спалевић, председник УБНОР-а Новог Београда.

Ове године обележавању овог важног датума у историји нашег места по први пут су присуствовали и ђаци основне школе "Драган Лукић" на Бежанијској Коси, предвођени Ољом Ћоровић, директорком школе. 

23102022    23102022 2

 

 

 

НАКОН ВЕЛИКОГ ОДЗИВА ГРАЂАНА ПОСЛЕДЊЕГ ДАНА И У ПОСЛЕДЊИМ САТИМА ПОТПИСИВАЊА ПЕТИЦИЈЕ, ОДЛУЧЕНО ЈЕ ДА СЕ ПЕТИЦИЈА ПРОДУЖИ. ПОТПИСИ ЋЕ СЕ ПРИКУПЉАТИ ЈОШ ДАНАС И СУТРА (ПОНЕДЕЉАК, 17.10 И УТОРАК, 18.10) ОД 16:00 ДО 18:30 ЧАСОВА. 

ПОЗИВАМО СВЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ ИЗ БИЛО КОГ РАЗЛОГА НИСУ СТИГЛИ ДА ПОТПИШУ ПЕТИЦИЈУ У РЕДОВНОМ ТЕРМИНУ, ИЛИ ТЕК САДА САЗНАЈУ ЗА ПЕТИЦИЈУ, ДА ДАЈУ СВОЈ ПОТПИС ЗА ОДБРАНУ БЕЖАНИЈЕ!

Позивамо сву заинтересовану јавност да својим потписима подржи ПЕТИЦИЈУ за заштиту имовинских права Бежанинаца која су угрожена лицитационим давањем у закуп земљишта које се налази у приватном власништву.

 

Након информација које су подељене путем друштвених мрежа, и након уводног састанка одржаног 6. октобра, припремљен је предлог дописа који ће бити упућен надлежним институцијама на градском и државном нивоу, како би се апеловало на прекид овог противправног поступања

 

Текст предлога дописа можете преузети и прочитати ОВДЕ

 

Поред Управе за пољопривредно земљиште Републике Србије, на коју је допис насловљен, копија дописа, и петиције са потписима грађана, биће упућена и:

 

Градоначелнику Београда

 

Секретаријату за пољопривреду Града Београда 

 

Министру пољопривреде

 

Државном правобранилаштву 

 

Директору Републичког геодетског завода

 

Служби за катастар непокретности Новог Београда

 

ПЕТИЦИЈА ПОДРШКЕ овој иницијативи ће се потписивати сваког дана, од уторка, 11. октобра, до петка 14. октобра, у удружењу Стара Бежанија, Војвођанска 68 (зграда Старе основне школе), у периоду од 14.30 до 18.30 часова.

 

МОЛИМО ВАС ДА ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ ПОДЕЛИТЕ СА СВИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ГРАЂАНИМА И СВОЈИМ ПОТПИСОМ ПРУЖИТЕ ПОДРШКУ ЗАШТИТИ ПРАВА И СПРЕЧАВАЊУ ЈОШ ЈЕДНЕ ВЕЛИКЕ НЕПРАВДЕ !

 

  

У четвртак, 6. октобра, у препуној сали удружења, одржан је хитан састанак посвећен горућем проблему угрожавања имовинских права над земљиштем у бежанијском ататру.

Састанку је присуствовало преко 100 представника бежанијских домаћинстава, уједињених у солидарној борби за заштиту имовине оних породица чије се вишегенерацијско власништво над земљиштем сада доводи у питање противправним поступањем појединих органа јавне управе и локалне самоуправе.

 

 20221006 173455

 

О комплексном проблему актуелног издавања у закуп путем лицитације земљишта, које се већ више деценија налази у праву коришћења, а представља дедовину бежанијских домаћина, говорили су уважени бежанијски адвокати Бранислав Белановић и Радован Марковић, представник мреже "Култура сећања" и председник УБНОР Новог Београда, Ранко Спалевић, председница удружења Волга Илић, и председник организационог одбора Жељко Вујковић.

 

На састанку је договорен заједнички и координисан наступ пред неколико установа које су надлежне за ово питање, и упућивање заједничке петиције, како би се највишим државним инстанцама указало на систематско кршење имовинских права Бежанинаца путем ових лицитација. 

 

ТЕКСТ ДОПИСÂ КОЈИ ЋЕ СЕ УПУЋИВАТИ НАДЛЕЖНИМА БИЋЕ ОБЈАВЉЕН НА НАШЕМ САЈТУ У ПОНЕДЕЉАК, 10. ОКТОБРА, ЗАЈЕДНО СА ИНФОРМАЦИЈОМ О ДАТУМИМА И ВРЕМЕНИМА ПРИКУПЉАЊА ПОТПИСА ПОДРШКЕ ОВОЈ ИНЦИЈАТИВИ.

 ПРАТИТЕ НАС И ПОДРЖИТЕ ПЕТИЦИЈУ!

        

ПОЗИВАЈУ СЕ СВИ БЕЖАНИНЦИ НА ХИТАН САСТАНАК ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНОГ ДАВАЊА У ЗАКУП БЕЖАНИЈСКЕ ЗЕМЉЕ У ГОРЊЕМ И ДОЊЕМ ПОЉУ ! ! !

 

САСТАНАК ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У ЧЕТВРТАК, 6. ОКТОБРА У СЕДИШТУ УДРУЖЕЊА, СТАРА ШКОЛА У БЕЖАНИЈИ, ВОЈВОЂАНСКА 68, СА ПОЧЕТКОМ У 16:30 ЧАСОВА.

 

МОЛИМО ДА ОВУ ИНФОРМАЦИЈУ ПОДЕЛИТЕ СА СВИМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ ВЛАСНИЦИМА ЗЕМЉИШТА У ДОЊЕМ И ГОРЊЕМ ПОЉУ БЕЖАНИЈСКОГ АТАРА, КАКО БИ СЕ И ОНИ ОДАЗВАЛИ.

 

СПРЕЧИМО ПРОТИВПРАВНО ПОСТУПАЊЕ ЗАЈЕДНО !

 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499393
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
294
758
3954
8439
25706
28814
1499393

Forecast Today
552

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 34.230.68.214
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.