• autori
  • deca
  • fijakeristi
  • fudbal
  • Maksimovi 001
  • vrbica
  • spomenik
  • Fudbal 100 god
  • Slava 2013
 

У петак, 30.03.2018. гост нашег удружења био је Драгољуб Давидовић, председник СУБНОР-а Нови Београд. Домаћини су му били Волга Илић, Мирослав Кокотовић, Фрањо Фабијанец, Драган Гогић и Зоран Матијашевић. Том приликом председник СУБНОР-а је изложио њихов амбициозан пројекат "Култура сећања Новобеограђана", којим ова организација обележава 70 година постојања.

borci zm                                              Д. Гогић, М. Кокотовић, Д. Давидовић, В. Илић и Ф. Фабијанец

Разговарало се о будућој сарадњи, а посебно о уређењу два важна стратишта ("Партизанско" и Јеврејско гробље у Бежанији). Фрањо Фабијанец је одређен испред нашег удружења, а СУБНОР ће накнадно доставити име њихове контакт особе. Нашу иницијативу да споменик Дијани Будисављевић треба да буде постављен на Новом Београду (а не у Београду), СУБНОР ће подржати.

 

У среду, 21.03.2018. на нашем сајту било је 12.329 посета.

 

У петак, 02.03.2018. у згради старе школе (храм културе "Бежанија") одржана је редовна седница скупштине нашег удружења на којој је председница Волга Илић обавестила присутне о свим активностима у последњих пар месеци. Посебно је изразила захвалност аеродрому "Никола Тесла" на још једној донацији, али и људима из СНС-а (пре свега нашем Бежанинцу Срђану Минићу, председнику месног одбора, Марку Антићу и Немањи Ђукићу, пмоћницима председника општинског одбора Н. Београд, као и Стеви Марушићу, председнику општинског одбора Н. Београд) који су нам уприличили све састанке са министрима, градоначелником Београда, са директорима јавних комуналних предузећа и који су све обећано испунили.

Olgica             Радно председништво Скупштине (О. Башкот, В. Илић, З. Матијашевић,Н. Петровић Зорбић)

Оно што није могло да се замисли до скоро, сада је стварност: Зграду старе школе добијамо на коришћење, добили смо воду, тоалете, уводи нам се нова електрична инсталација, купили смо столице, гасне топове за грејање, добили столове, купили пројектор, а ускоро ћемо набавити и озвучење....најстарије гробље постаће меморијално, биће уређена гробља (партизанско и јеврејско), а што је за Бежанинце нарочито важно, ускоро ће почети и гасификација овог дела Новог Београда.

Prisutni                                                          Део делегата Скупштине

Све ово омогућили су нам поменути људи СНС-а, па је група истакнутих чланова удружења (М. Кокотовић, Б. Стојановић, О. Башкот, С. Рашковић, С. Нешковић) позвала да се на изборима 04.03.2018. гласови дају овој странци.

 

Имајући у виду да наша општина, на челу са Александром Шапићем, није имала слуха ни за једну акцију нашег удружења нити нам је у било чему помогла, морамо да истакнемо да су за разлику од ње, градске и републичке структуре биле више него кооперативне.

Ми увек истичемо да смо непрофитна организација и ван сваке политике, али да подржавамо оне који помажу нашу локалну заједницу. Захваљујући људима из СНС-а (пре свега нашем Бежанинцу Срђану Минићу, председнику месног одбора, Марку Антићу и Немањи Ђукићу, пмоћницима председника општинског одбора Н. Београд, као и Стеви Марушићу, председнику општинског одбора Н. Београд), имали смо прилику да угостимо два министра Владе Србије и градског секретара за културу. Били смо и гости градоначелника Београда, главних људи за урбанизам града, као и директора јавних комуналних предузећа. Добили смо и две донације аеродрома "Никола Тесла".

Позивамо Бежанинце и Новобеограђане (цео Нови Београд изграђен на атару некадашњег села Бежанија) и симпатизере нашег удружења да изађу на ове изборе у недељу, 04.03.2018. и  да пре него што заокруже одговарајући број, добро размисле о горе изнетом, све у циљу да се настави започета сарадња, која је дала видне резултате и која обећава да ћемо наше пројекте довести до краја. (Наши пројекти: Да зграда старе школе постане Споменик културе, као што је то наша црква, и да то буде храм културе "Бежанија", да се најстарије бежанијско гробље уреди као меморијално, да се уреде Партизанско и Јеврејско гробље, а посебно да се изведе гасификација, тај горући проблем Бежаније и дела Новог Београда, који још увек нема гас).

                                                                                                                       У Бежанији, 01.03.2018.

                                                                             Управни одбор удружења "Стара Бежанија"

 

У среду, 28.02.2018. састанку у Скупштини града присуствовали су, испред нашег удружења, Зоран Матијашевић, Драган Гогић и наш архитекта Светлан Лекић, а испред града Данијела Корица, помоћник Главног урбанисте града и Слободан Станојевић, директор ЈКП "Зеленило" Београд. Овај састанак су обезбедили и на њему учествовали Немања Ђукић, помоћник председника општинског одбора СНС Н. Београд и Срђан Минић, председник месног одбора СНС Бежанија, на чему им ми из удружења захваљујемо.

Stanoje Dan                                 С.Станојевић, Д.Корица, З.Матијашевић, С.Лекић и С.Минић

Ово је био практично наставак састанка, одржаног 21.02.2018. код градоначелника Синише Малог, овог пута са стручним људима око решавања горућег проблема паркирања у Пере Сегединца, као и да се зелене површине парковски уреде, односно да се, где постоје услови, изграде спортски терени. Незаобилазна тема је била и најстарије гробље у Бежанији као и стратиште логораша са Старог сајмишта (звано "Партизанско гробље"). Договорено је да се посети Секретаријат за легализацију, како би се омогућило што пре уклањање бесправних објеката са најстаријег гробља, Такође је договорено да се, кад то временски услови дозволе, приступи уређењу овог стратишта и постављању табли-путоказа... Што се тиче зграде старе школе договорено је да се позове Републички завод за заштиту споменика културе како би се овај елаборат нашао што пре на дневном реду Владе Србије.

D Gogic                                                 И поред хладног времена, Д.Гогић дошао бициклом

Морамо истаћи да смо на овом састанку били изузетно топло примљени и да су и Данијела Корица и Слободан Станојевић били више него професионални, јер су покушавали и пронашли потенцијалне могућности за решевавање комплексног урбанизма микро и макро структуре наше Бежаније, а при том су били и веома љубазни.

 

Аеродром као стабилна и успешна компанија стално помаже локалним заједницама, па је тако и наше удружење добило, сада већ  другу, донацију (300.000 динара) за обезбеђење услова, за организовање културних манифестација, у згради старе школе (у храму културе "БЕЖАНИЈА"). Тим поводом, наша председница Волга Илић потписала је уговор о овој донацији.

Sasa Vol                                                                       З. Матијашевић, С. Влаисављевић и В. Илић

Да подсетимо да је велики број чланова нашег удружења радио у ваздухопловству (ЈАТ, Аеродром, Контрола летења...), па ову донацију схватамо као жељу Аеродрома да својим бившим колегама омогући окупљање у једном уређенијем простору. Овом приликом се захваљујемо руководству аеродрома, на челу са генералним директором Сашом Влаисављевићем и Раши Ристивојевићу, извршном директору, као и члану Надзорног одбора аеродрома, Срђану Минићу.

 

У четвртак, 08.02.2018. у згради старе школе, захваљујући нашем Бежанинцу, Срђану Минићу председнику месног одбора СНС, посетио нас је стручни тим из Пословног простора града, на челу са Миланом Јанићем.

Pos prostor

                                                                  Наш архитекта, С.Лекић, М.Јанић, С.Минић и В.Илић

Том приликом је договорено да се направи уговор о коришћењу ове зграде (коју Бежанинци већ препознају као храм културе "Бежанија").

Још једна лепа вест: Ускоро очекујемо нову донацију од  аеродрома "Никола Тесла", како би наставили са уређењем овог простора и обезбедили још боље услове за организовање бројних манифестација, које планирамо у овој години (промоције књига, песничке вечери, изложбе, позоришне представе, концерти...)

 

Реномирани културно-историјски центар "Српска круна" из Крагујевца доделио је овогодишњу повељу нашем удружењу због доприноса очувању и неговању српске културе.

Povelja VITEZ

Наше удружење је својим радом пружило достојан пример шта може да се уради на локалу на пољу чувања и афирмације традиционалних вредности.

 

Ако желите да погледате шта је наше удружење све радило током 2017-те године, кликните.....ОВДЕ

 

Половином јула 2017. послали смо нашем Бежанинцу, Ђорђу Михајловићу, који живи у Канади, плакету и дрес ФК "Бежанија".

DRES I PLAKETA

 

Ђорђе је био покровитељ недавно одржаног (обновљеног) омладинског фудбалског турнира "Меморијал Бошка Шљивара-Тенте". Плакету смо обезбедили ми из удружења "Стара Бежанија", а дрес је поклон ФК "Бежанија".

Zoki i Djoka

Ђорђе живи у Канади деценијама, али никада није заборавио своју Бежанију и од првог дана подржава све акције нашег удружења (наравно и материјално). Између осталог, његовим средствима смо поставили овај наш сајт. (Показало се да је то био пун погодак. Примера ради, дана 16. децембра 2017. било је 6639 посетилаца на сајту. За непуне две године, ево, на сајту ће ових дана бити и 145.000-ти посетилац)

Иначе, Ђорђе потиче, по мајци, из познате бежанијске породице Рашковић, која је живела у Шорићу (Вука Караџића, касније Гандијева).

Опширније о Ђорђу Михајловићу можете видети на овом сајту у Монографији "Бежанија у слици и речи" у делу - Истакнути Бежанинци

 

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 8. октобра 2015. године у Патријаршији српској у Београду делегацију удружења "Стара Бежанија". У делегацији удружења, која је дошла у Патријаршију са својим парохом, презвитером Игором Лукићем, су били Волга Илић, Зоран Матијашевић и Драган Гогић

Том приликом Патријарху је уручена Монографија "Бежанија у слици и речи", коју је он са посебном пажњом прелиставао, интересујући се за то ко је аутор, колики је тираж и како су обезбеђена средства за штампање ове књиге. Патријарх је упознат са активностима удружења  и посебно је показао интересовање за Спомен обележје у част 500 година постојања Бежаније. 

У пријатном разговору, који је трајао око 45 минута, разговарали смо и о будућим активностима, а пре свега о томе да најстарије бежанијско гробље постане меморијално. Његова Светост Патријарх српски нам је дао благослов и подршку за све што радимо. Дотакли смо и проблем загубљених матичних црквених књига из XIX века и за то добили благослов да истрајемо у проналажењу тих црквених светиња. 

Упутили смо позив Патријарху да присуствује Свечаној Академији (21.10.2015.) поводом 71-годишњице ослобођења Бежаније, 200 -годишњице Другог српског устанка и 10-годишњице постојања удружења "Стара Бежанија".

Такође смо позвали Патријарха да идуће, 2016. године, предводи Свечану Литију у време бежанијске славе ДУХОВИ.

Оба ова позива Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је са задовољством примио и ако му то обавезе дозволе, доћи ће лично или послати своје представнике.

 

 Сада следе СВЕТЛОСНИ ЗАПИСИ (захваљујући ђакону Драгану С. Танасијевићу, аутору ових фотографија):

Kod Patrijarha

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1539183
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2318
1272
10984
7112
37543
27953
1539183

Forecast Today
2976

4.32%
17.97%
5.25%
4.48%
0.21%
67.77%

Vaša IP adresa: 3.145.58.169
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.