У петак, 25.11.2016. у ОШ "Милан Ракић" промовисане су књиге аутора Фрање Фабијанеца. Домаћин ове манифестације је био Душан Витомировић директор школе.

У првој књизи "Жртве села Бежанија у светским ратовима" , аутор Фрањо Фабијанец је, пре свега, допринео да се разјасне недоумице о броју жртава и понудио најпотпунији списак страдалих Бежанинаца у оба светска рата. Друга књига "Сећање на сестре Вуковић" говори о Бежанинкама, које су страдале у усташком концентрационом логору Јасеновац. У многим изворима оне се појављују са различитим презименима (Белановић - по мајци, Вуковић - по оцу, као и под презименом Живановић - код једне од сестра - Анђелке). Аутор је неуморним трагањем успео да до краја истражи њихов живот и страдање.

Dusica 1

На слици:  Душица Благојевић професор књижевности, Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида, Фрањо Фабијанец аутор и Волга Илић председник "Стара Бежанија"

Промоцију је отворила Душица Благојевић професор књижевности, иначе модератор ове свечаности, а о књизи и аутору, бираним речима, говорили су Ненад Антонијевић виши кустос Музеја жртава геноцида и Волга Илић председник удружења "Стара Бежанија". 

Dusica 2 zm

Видно емотиван и срећан због присуства бројне публике (били су и ученици старијих разреда), аутор Фрањо Фабијанец је на крају свог излагања рекао да се нада да ће ове књиге подстаћи нова поколења на размишљање о томе како се воли своја домовина.

О аутору: Фрањо Фабијанец (1946) рођен је у Соколовцу, оппштина Дарувар, где је завршио основну школу, а затим као питомац-пилот летео на школским авионима РВ и ПВО. По завршеној Ваздухопловној војној академији, службовао је у гарнизонима у Земуну, Краљеву и Београду. У чину пуковника пензионисан је 1993. године. Већ 40 година живи са породицом у Бежанији (Блок 62). Фрањо је истакнути члан нашег удружења и несебично учествује у свим нашим манифестацијама, а својим истраживачким радом и прикупљањем података за монографију "Бежанија у слици и речи" (чији је коаутор) дао је немерљив допринос и тиме задужио Бежанију и Бежанинце. 

 

СПОНЗОРИ (помогли нашем удружењу):

Spon 14 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1499781
Danas
Juče
Ove nedelje
Prošle nedelje
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
682
758
4342
8439
26094
28814
1499781

Forecast Today
672

4.41%
17.59%
5.13%
4.58%
0.22%
68.07%

Vaša IP adresa: 3.91.19.28
© 2024 Сајт уређују Mилош Радовановић, Соња Илић и Жељко Вујковић Дозет. Сва права задржана.